Компанія HPE на своїй щорічній партнерській конференції Discover попередньо анонсувала сервери Proliant. Іхня відмінність полягає в тому, що замість процесорів Intel Xeon та AMD Epyc використовуються процесори Altra архітектури ARM від Ampere Computing. Нагадаємо, що це американська напівпровідникова компанія без фабрик, яка базується в Санта-Кларі, Каліфорнія, і розробляє комп'ютерні процесори на базі ARM для серверів

Як стверджується в прес-релізі вендора, HPE першою серед провідних виробників серверів випускає системи на базі процесорів ARM, які забезпечують підвищену енергоефективність під час обслуговування хмарних обчислень.

Експерти вважають, що основними потенційними покупцями Proliant RL є провайдери хмарних сервісів, які зазвичай використовують спеціалізовані сервери, що випускаються на їх замовлення ODM-виробниками (Original Design Manufacturer).

Першою такою моделлю в новій серії ProLiant RL Gen11 стане стійковий одноюнітовий сервер RL300, розрахований на сервіс-провайдерів і великі підприємства. Він обладнаний одним процесором Ampere Altra, який містить 80 чи 128 процесорних ядер, 16 слотами для оперативної пам'яті DIMM загальним обсягом до 4 Тбайт, трьома слотами розширення PCIe Gen4, до 10 накопичувачами NVMe SSD та двома накопичувачами M.2 NVMe SSD.

ProLiant RL300 підтримує пакет програмного забезпечення дистанційного керування Integrated Lights Out (iLO), який використовується у всій лінійці серверів HPE Proliant з процесорами Intel і AMD.

В HPE вважають, що системи ProLiant RL Gen11 значно перевершують за продуктивністю, надійністю та керованістю спеціалізовані сервери на процесорах ARM, які випускаються ODM-виробниками на замовлення найбільших хмарних провайдерів.