Під час виступу на міжнародній конференції CYBERSEC FORUM "Обʼєднані в кіберсилі" 17–18 травня в Катовіце заступник голови Держспецзв'язку Олександр Потій розповів міжнародній спільноті про особливості тактики російських хакерів, їхній вплив на українські інформаційні системи. Він також звернув увагу на загрозу від діяльності хакерських угрупувань для всього світу та спільні кроки, які має зробити міжнародне співтовариство для нейтралізації цієї загрози.

«Світ має усвідомити всю вагу кіберзагроз, які продовжують зростати, і почати напрацювання єдиних підходів для підвищення кіберстійкості. Для цього має бути створена концепція кіберстримування. Розробка такої програми має бути аналогічною програмі ядерного стримування», – наголосив заступник очільника Держспецзв'язку.

Серед ключових критеріїв такої концепції:

  • Формування державами відповідних кіберспроможностей та здатності проводити активні кібероперації проти агресора.
  • Ефективна атрибуція: коли агресор точно знає, що його ідентифікують.
  • Невідворотність покарання за кіберзлочини. Для фізичних осіб – кримінальне переслідування. Для юридичних осіб і держав – застосування санкцій.
  • Розроблення та впровадження системи превентивних заходів проти створення, придбання й поширення кіберзброї та засобів для проведення кібератак.
  • Урядовий контроль розроблення кіберзброї та проведення активних кібероперацій.
  • Запровадження кіберзахисту на всіх рівнях: від міжнародного – до дрібної компанії.
  • Запровадження єдиних правил відповідальної поведінки у кіберпросторі, які є обов'язковими для всіх країн.
    Посилення людського потенціалу та резерву у сфері кіберзахисту в країні.

«Лише так країни у подальшому зможуть мінімізувати ризик серйозних кібератак на критичну інфраструктуру, створити умови контролю за розвитком засобів для проведення кібератак та запобігти використанню агресором кіберзброї», – підкреслив Олександр Потій.

CYBERSEC FORUM "Обʼєднані в кіберсилі" – це одна з найвпливовіших конференцій з публічної політики, до якої залучають осіб, які ухвалюють рішення, й аудиторію з усього світу. "Наша взаємодія має стати ще глибшою та більш значущою – особливо в умовах безпрецедентних проблем безпеки; оскільки кіберпростір усе частіше використовується для зловмисних цілей, прискорюючи деконструкцію миру та стабільності, а також виправдовуючи жорстокість війни", – зазначили організатори конференції.