Учора жителі Херсонської та частини Запорізької областей спочатку відчули перебої з інтернетом та мобільним зв'язком, а потім ці послуги зникли на значних територіях. Наразі стало відомо, що причинами відсутності зв'язку стали обриви волоконно-оптичних магістральних ліній та відключення від електропостачання обладнання операторів у цих регіонах.

Проблеми, які виникли одночасно у всіх операторів мобільного зв'язку, а також у постачальників фіксованих інтернет-послуг, є черговою спробою окупанта залишити українців без доступу до правдивої інформації про перебіг війни.

В Vodafone Україна повідомили, що роблять усе для того, щоб поновити зв'язок, де є хоч мінімальна можливість для цього. Так, цієї ночі інженери компанії знов підняли зв'язок у Приморську та Бердянську.

Рекомендації від НЦУ: мешканці на тимчасово окупованій території можуть залишатися на зв'язку з Україною. Навіть, якщо окупанти відключили українське ефірне мовлення, зв'язок та інтернет, є можливість слухати радіо на середніх хвилях (1278, 1404, 873, 657 кГц) за допомогою старих приймачів. Також українські канали розкодовано на супутнику:

  • супутник: Hotbird 13;

  • частота: 11 219 МГц;

  • поляризація: H (горизонтальна);

  • символьна швидкість: 29 900;

  • корекція помилок: FEC 3/5.