Найближчим часом в Україні будуть діяти одні спеціальні податкові умови для ІТ-бізнесу. Михайло Федоров, очільник Мінцифри, впевнений, що завдяки Дія City Україну будуть знати не лише як країну з великим пулом талантів, а й як державу з найкращими податковими умовами. У рамках спецрежиму діятимуть податкові ставки, що у 5 разів нижчі порівняно із загальною системою оподаткування. Дія City — не лише вигідні податкові, а й правові умови, це додаткові можливості для інвестування в розвиток та освіту.

Мінцифра прогнозує, що завдяки спецрежиму темпи росту ІТ-сектору можуть подвоїтися до 40-50% на рік. Доходи галузі матимуть потенціал зрости з $6 млрд до $16,5-17 млрд. Частка ІТ-галузі у структурі ВВП країни може збільшитись з 4% до 10%, що формуватиме базис для більш стрімкого переходу до інноваційної, цифрової економіки. Кількість робочих місць може збільшитися до 450 тисяч вже до 2025 року.

Заступник голови Комітету ВР з питань цифрової трансформації Єгор Чернєв розповів про особливості податкових умов у Дія City. Зокрема, резиденти Дія City матимуть можливість обирати між податком на прибуток (18%) і ПнВК (9%).

«З гордістю можу сказати, що вперше саме в Дія City буде запроваджено податок на виведений капітал, про який говорили дуже довго за різної влади останні 10 чи 15 років. Це буде пілотний проєкт впровадження ПнВК в Дія Сity. Якщо отримаємо, а я впевнений, що отримаємо, позитивну динаміку зростання галузі через цей податок, то він може бути масштабований на інші галузі», — підкреслив він.

Щодо оподаткування доходів працівників та гіг-спеціалістів, то діятимуть такі ставки: ПДФО — 5%, ЄСВ — 22% від мінімальної зарплати, військовий збір — 1,5%. Закріплено 3-річний перехідний період з ФОП на гіг-контракти/трудові контракти.

Для стимулювання інвестицій в ІТ-галузь будуть звільнені від оподаткування доходи у вигляді дивідендів, які не розподілялися протягом 2 років. Окрім цього, у разі купівлі частки в стартапі фізособа отримає податкову знижку з податку на дохід на суму інвестицій.

Заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку ІТ Олександр Борняков підкреслив, що в рамках спецрежиму діятимуть не лише вигідні податкові, а й особливі правові умови.

Наприклад, рамковим законом про Дія City імплементовано елементи англійського права: сonvertible loan, оption liquidation preferences, liquidated damages, warranties & indemnities. Це дозволить залучити додаткові інвестиції в галузь.

Наразі команда проєкту працює над розробкою підзаконних актів. Після їх прийняття буде запущено сервіс для подання заявки на вступ. Усі технічні складові будуть максимально зручні для бізнесу.

Представники ІТ-бізнесу на пресконференції висловили свою думку щодо проєкту Дія City. Так, засновник холдингу Nika Tech Family Максим Слободянюк впевнений, що спецрежим відкриває нові можливості для залучення інвестицій.

«З’являться усі можливості для інвестування в Україні. Головна мета — щоб у країні народжувались такі компанії, як Microsoft, Google. Для цього необхідно створити умови, і Дія City їх створює», — вважає Максим Слободянюк.

Співзасновник і виконавчий директор Genesis Володимир Многолєтній впевнений, що Дія City сприятиме розвитку не лише сервісних, а й продуктових компаній.  

«В Україні сильний аутсорс. Продуктових компаній дуже мало. Щоб ситуація змінилась, щоб з’явились десятки продуктових компаній вартістю мільярди доларів, потрібні три речі — розумні люди, інвестиції та довгострокові правила гри. Україна має велику кількість талантів. А Дія City вирішить питання інвестицій та забезпечить довгострокові правила гри», — вважає він.

Співзасновник та член ради директорів SoftServe Тарас Кицмей відзначив тісну співпрацю держави та ІТ-індустрії при розробці проєкту Дія City. «Ми отримали законодавство, яке є на сьогодні одним із найкращих для підтримки ІТ-індустрії. Поряд із традиційними формами співпраці між ІТ-компаніями та ІТ-спеціалістами (штатне працевлаштування та ФОП) вводяться гіг-контракти, які фактично дають гнучкість співпраці і аналогічне податкове навантаження. Це дає широкі перспективи в плані конкуренції на ринку праці, так і за зовнішні замовлення».

За його словами, в рамках спецрежиму також суттєво покращене корпоративне законодавство в ІТ.

Нагадаємо, Дія City — спеціальний правовий та податковий режим, що створює сприятливі умови для розвитку ІТ-бізнесу в Україні, а також запроваджує комплекс стимулів для розвитку України як високотехнологічної цифрової держави. Його умови законодавчо зафіксовані як мінімум на 25 років.