Світ може прискорити рішення проблем з кліматом та скоротити викиди вуглекислого газу (CO2) вдвічі до 2030, це позиціякорпорації Schneider Electric. Генеральний директор Жан-Паскаль Трикуар почав Innovation Summit World Tour 2021 зі вступної промови, в якій розповів про можливі шляхи досягнення вуглецевої нейтральності, викладені у “The 2030 imperative: A race against time”, доповіді від Науково-дослідницького інституту сталого розвитку компанії. 

Моделювання, проведене Науково-дослідницьким інститутом сталого розвитку Schneider Electric показує, як можливо уникнути викидів масою 10 Гт СО2 на рік до 2030 року. У звіті "The 2030 imperative" основна увага приділяється різноманітності глобальних викидів парникових газів. В ньому представлена можливість зниження загальних викидів 50 Гт СО2 на рік на 30% (10 Гт СО2 в рік) від базового показнику 30 Гт СО2 в рік усіх викидів пов’язаних з виробництвом електроенергії.

Це являє собою значне перевищення взятих раніше зобов'язань в цій області (в межах 3Гт СО2 на рік, що становить 10% від цільового показника скорочення викидів). Однак, ще близько 20 Гт СО2 на рік, не пов'язаних з виробництвом електроенергії, не враховувалися в розрахунках.

Schneider Electric закликає уряди та корпорації до збільшення зусиль в цьому напрямку у 3-5 разів. Інститут вважає, що єдиним реалістичним шляхом до успіху є впровадження вже добре зарекомендованих цифрових технологій та підвищення темпів електрифікації як найшвидшого способу зменшення викидів, пов’язаних з будівлями, транспортом та промисловістю. Такий підхід дає час для вирішення проблем в менш гнучких секторах. Представлена модель чітко показує, що альтернативні шляхи будуть надто затратними для кінцевих споживачів.  

Зростання попиту на консультаційні послуги Schneider Electric за принципом «амбіції + дії» включають в себе:

  • консультації щодо питань щодо боротьби зі зміною клімату та послуги з декарбонізації ланцюгів поставок й оцінка кліматичних ризиків;

  • комунікаційні послуги, включаючи звіти та рейтинги ESG, положення про репутацію та сталість розвитку;

  • послуги щодо досягнення прозорості та безвідходності виробництва;

  • модулі ESG для відомої платформи EcoStruxure Resource Advisor задля відстеження соціальних та управлінських показників.

Під час Innovation Summit World Tour компанія Schneider Electric представила цифрові інновації, що допомагають скорочувати викиди вуглецю в домівках, будівлях, центрах обробки даних, електромережах та промисловості.

·         «Електрика 4.0»: новий електричний світ на основі розумної зеленої енергії

Сьогодні ми спостерігаємо масштабне поєднання цифрового та електричного з програмним забезпеченням. Електрика робить енергію більш екологічною, а отже і найкращим вектором для декарбонізації. Цифрові технології роблять енергію більш «розумною» для підвищення ефективності та скорочення відходів. Це поєднання формує концепцію "Електрика 4.0" — двигун для нового електричного світу.

Центри обробки даних: Новий APC Smart-UPS Ultra 5 кВт — перше у галузі безперебійне джерело живлення (ДБЖ) потужністю 5 кВт, розроблене для забезпечення більшої потужності, гнучкості та інтелектуального моніторингу при мінімальному розмірі. Це ДБЖ звільняє цінний простір ЦОДу для IT інфраструктури. Центри обробки даних, що використовують рішення від Schneider Electric, скоротили викиди вуглецю на 37%.

Розумні будинки: Schneider Electric анонсує серію розумних екологічних домашніх рішень, включаючи «розумний дім» Wiser, який допомагає боротися з зайвою витратою енергії. Очікується, що до 2050 року домогосподарства стануть єдиним найбільшим споживачем електроенергії та найбільшим джерелом викидів СО2, становлячи приблизно 34% від загальних викидів.

Стійкі цифрові мережі: Лінійка рішень Schneider Electric без елегазу, що використовує чисте повітря для створення вуглецево-нейтральних мереж, поповнилася головним блоком з кільцевої схемою і модульним розподільним пристроєм RM AirSeT, а також розподільним щитом середньої напруги MCSeT Active з повітряною ізоляцією.

Розумний розподіл електроенергії: Переосмислення цифрових низьковольтних систем Schneider Electric — TeSys Giga, Canalis Busbar, PrismaSeT Active, New Gen ComPacT, TransferPacT та EcoStruxure Power забезпечить більш просту, екологічну та безпечну роботу обслуговуючого персоналу для підвищення стійкості зростаючої цифрової економіки світу в рамках програми "Партнерство майбутнього".

·         Промисловість майбутнього: Стійкість за рахунок автоматизації нового покоління

Поетапні зміни у питаннях покращення ефективності та гнучкості можуть бути досягнуті за допомогою штучного інтелекту, цифрових близнюків, професійного досвіду у поєднанні з передовою аналітикою та незалежним від виробника промисловим програмним забезпеченням, такими як Performance Intelligence від AVEVA.

EcoStruxure™ Automation Expert 21.2 надає підприємствам з водопостачання та водовідведення повне управління життєвим циклом. Перша в світі система, що бездоганно інтегрує ІТ та OT сервіси, щоб підвищити безпеку, збільшити термін служби системи та спрощення її модернізації. EcoStruxure™ Automation Expert — це універсальне рішення для автоматизації, тому воно може бути реалізовано на існуючому обладнанні. Віртуальний контролер може працювати на будь-якому крайовому обчислювальному пристрої з Windows або Linux, забезпечуючи безпрецедентну гнучкість. Така цифрова співпраця може принести різним галузям промисловості прибуток більш ніж в 100 млрд дол.

EcoStruxure Machine підвищує ефективність машинобудівельних підприємств та скорочує час розробки нових продуктів. З новим універсальним приводом Lexium MC12 для транспортування, групування та позиціонування продукції, виробники обладнання можуть досягти більшої продуктивності та безпрецедентної гнучкості, зекономивши до 40% інвестиційних витрат. Це рішення прискорює запуск та налагодження системи до експлуатації на 50%. У поєднанні з технологією цифрових близнюків новий привод також зменшує час розробки техніки та час виходу на ринок до 30%.