18 червня на стадіоні НСК «Олімпійський» відбудеться наймасштабніша конференція інтернет-діячів України —  iForum. Про те, в чому особливість цьогорічного форуму і які технологічні платформи та засоби розробки веб-додатків будуть висвітлюватися в рамках заходу, розповідає Сергій КОРЖ, керівник потоку «Інтернет-технології».


PCWEEK/UA:  iForum 2021 буде, напевно, найбільш незвичайним за всю історію, в основному із-за місця та формату проведення. Конференцію, що була запланована ще на травень минулого року, кілька разів переносили, аж раптом анонсували усього за місяць до дати проведення. Чи пояснити таку раптовість?

Сергій Корж: Головна причина – всі скучили за офлайн-конференціями та живим спілкуванням. Мені говорили про це спікери, яких ми запрошували ще минулого року, мені писали про це відвідувачі. Справді, в цьому році в нас дуже короткий термін для організації заходу, фактично місяць. Справа в тому, що саме зараз кількість захворювань пішла на спад, тож ми намагаємося швидко використати вікно можливостей.

Програму вже створено, на технічному напрямку буде всього три доповіді. Справа в тому, що в цьому році замість кількох окремих залів буде лише дві сцени на протилежних кінцях поля стадіону, які розподілені між усіма потоками: Digital Fun, Стартапи, Інтернет-технології, Майбутнє, Реклама і просування. Для потоку Інтернет-технології виділено лише 2 години в цьому році.

— Чому кількість відвідувачів на iForum в цьому році обмежена планкою в 5 тисяч, якщо стадіон вміщає більше 70 тисяч?

— Це все одно дуже багато. Буде зайнято все поле стадіону. Притому стільців на полі не передбачено, хто захоче — зможе сісти на трибунах, там буде така можливість.

— Які доповіді нас чекають?

— Інтернет-технологіям в програмі форуму присвячені всього три доповіді і вони будуть мати найбільш загальну тематику. Я намагався загалом підібрати тематики, що були б цікаві для всіх, незалежно від того, чи то розробник, чи DevOps, чи QA. Спочатку буде доповідь В'ячеслава Колдовського з SoftServe про веб-розробку: які останні тренди, що змінилось, також прогноз, що буде далі.

Далі розкажемо про роботу з даними: які краще обрати бази даних, реляційні чи NoSQL, і від чого це залежить. Цю доповідь під назвою «Як обрати базу даних для вашого проєкту у 2021 році» прочитає Денис Рєзнік з компанії Intapp.

І останній виступ — Руслан Синицький з Jelastic, «Запуск Kubernetes всередині системних контейнерів: що, як і чому». Це спеціалізована доповідь про мікросервіси, про Cubernetis, але ця тема всім цікава, бо мікросервіси зараз дуже популярні.

Це ті самі спікери, що були запрошені в минулому році, коли форум не відбувся?

— З В’ячеславом Колдовським у нас була домовленість на минулий рік. Деніс Резнік був у мене кілька разів в минулі роки, але не в 2020 році. Руслан Синицький також виступав 6-7 років назад, і це єдина доповідь, яку спікер запропонував сам.

Що змінилося в галузі веб-розробки за останні пару років?

— Особливо кардинальних змін не відбулося. Всі бізнеси поступово мігрують в онлайн. Останні 5-6 років у веб-розробці переможно домінує JavaScript і тут нічого не змінилося.

Зараз потроху розвивається WebAssembly, але ця технологія поки не може конкурувати на рівних з JavaScript в галузі веб-розробки.

Тому останні 3-4 роки у нас лідирують три основних фреймворка для розробки: Angular, React і VUE.JS. Є також є Svelte, досить популярний, але все одно на рівних не конкурує. Думаю, більш детально про це розповість В'ячеслав.

— Наскільки широке застосування мають мікросервіси?

— Мікросервіси — вже доволі давно популярна архітектура для побудови високонавантажених систем. Останні кілька років, завдяки широкому розповсюдженню нового інструментарію для роботи з нею (контейнери, Kubernetes, тощо) ця популярність стала ще більшою.

— Які сучасні сайти використовують мікросервіси?

— Думаю, що будь-який популярний сервіс застосовує саме цей підхід, наприклад, Netflix, Amazon і т. д. Це найбільш простий та масштабуємий спосіб створити високонавантажений сервіс. Коли в тебе мільйони відвідувачів, особливо користувачів, що мають свій власний кабінет і вносять туди якісь дані, а не просто переглядають сторінки, то без мікросервісної архітектури вже не обійтись.

— Виникає питання, наскільки великою буде аудиторія для доповіді по мікросервісам?

— Українські розробники масово зайняті в аутсорсингу. Так або інакше, вони все одно стикаються з цією технологією. Можливо програміст зараз з цим не працює, але хоче підвищити свою кваліфікацію і привабливість як спеціаліста, щоб правильно відповідати на питання під час наступної співбесіди на роботі. Тому, мікросервісна архітектура для всіх актуальна, хоча далеко не всі з нею працюють, як не дивно це звучить.

— Чи передбачені дистанційні виступи спікерів?

— Точно ні. Але можливо хтось надішле запис своєї доповіді і ми її потім включимо в набір відеороликів, які традиційно викладаємо на YouTube вже після проведення iForum.

— Що винесуть відвідувачі цьогорічного iForum після відвідання заходу?

— Вони отримають розуміння, куди буде рухатися індустрія в post-pandemic світі. Чи все перейде в онлайн, чи залишиться частинка офлайну. І які технології та засоби будуть найбільш актуальні в цьому світі. Але хочу наголосити, iForum — це вже давно не тільки про нові знання, а і про реальний живий networking!