23 травня відбудеться щорічна наймасштабніша конференція інтернет-діячів України — iForum. Про те, які найбільш актуальні технологічні платформи та засоби розробки веб-додатків будуть висвітлюватися в рамках заходу, розповідає Сергій КОРЖ, керівник потоку «Інтернет-технології».


— Сергій, що нового побачать відвідувачі конференції iForum в цьому році? Які теми будуть порушені на потоці «Інтернет-технології», на чому будете робити акцент?

Сергій Корж: Як завжди, на потоці інтернет-технологій ми будемо говорити про новітні тенденції в області розробки, про поточний стан справ в індустрії, а також обговоримо певні інструменти. Зокрема, можу відзначити такі теми як розробка сучасних та безпечних додатків з MySQL 8.0 та створення георозподілених додатків з Microsoft Azure.

Також серед основних тем будуть напрямки кібербезпеки, штучного інтелекту та високонавантажених систем. Разом з тим, в цьому році постараємося торкнутися тем, пов'язаних з Інтернетом речей та нейромережами.

— Які найбільш яскраві доповіді можете відзначити?

— Плануємо багато цікавих речей. Перш за все — Кирило Латиш буде робити огляд сучасних способів боротьби з високими навантаженнями. Також будуть доповіді по хмарним сервісам, по штучному інтелекту та машинному навчанню. Крім того, запланували один огляд по технології Інтернету речей (IoT), щоб показати, якими інструментами користуються розробники. Сьогодні все інструменти в цій галузі мігрують в хмару, загалом у всіх відомих вендорів — Google, AWS, Azure та інших — є по хмарні рішення для IoT.

Також буде цікавою доповідь «Архітектура Front End додатків» Андрія Кучеренка з EPAM Systems, де він розкаже про найбільш вживані інструменти в цій архітектурі. Трійка лідерів серед фреймворків не змінилася: це Angular, Vue.js та React. У Front End продовжується переможна хода JavaScript, але ми сподіваємось на зростання популярності нової технології WebAssembly.
Щодо Back End, то там (згідно різних рейтингів) останні два роки значно зросла популярність Python.
До того ж, Python є сьогодні основною мовою розробки проектів, пов’язаних з Machine Learning та Natural Language Processing .

— Чи потрібно зараз писати власні програми в категорії Machine Learning та Natural Language Processing, адже можна скористатися готовими сервісами?

— Сьогодні ринок пропонує чимало хмарних сервісів, та все ж таки не для всіх завдань. Зокрема, є сервіси, куди клієнт просто надсилає фото для розпізнавання, а сервіс у відповідь видає короткий структурований файл, де вказано, що саме розпізнано на фото. Наприклад: «з вірогідністю 80% там присутній будинок, з вірогідністю 70% — є озеро», та інші речі. Але завжди виникають завдання, які стандартними засобами не вирішити. Крім того, більшість подібних хмарних сервісів є платними. І хоча плата за кожну трансакцію невелика, та коли потрібно розпізнавати мільйони малюнків, набігає чимала сума. Тому іноді більш оптимально самостійно будувати потрібні рішення. Тим більше, що зараз є обширний інструментарій для їх побудови.

Також ми плануємо обговорити побудову сервісів машинного навчання в хмарі, плюс будуть специфічні доповіді по створенню штучних нейромереж.

Разом с тим, в цьому році, найімовірніше, не буде доповідей по блокчейну. Тому що пік захоплення цією технологією вже пройшов, в той же час ніяких особливих змін там не відбулося. Тобто нема про що розказувати.

Загалом, програма майже заповнена, залишилося тільки два слота, де ми плануємо вставити доповіді по штучному інтелекту та огляду трендів frontend-розробки.

— Чи розглядаєте можливість дистанційних виступів спікерів, наприклад по Skype чи з залученням інших систем типу teleconference?

— Я не буду виключати таку можливість, але треба, щоб це був точно дуже яскравий та цікавий спікер. Поки що ми не мали такого досвіду, але ми не виключаємо того, що зробимо так в майбутньому.

— Як зміниться зал, що призначений для потока «Інтернет-технології»?

В цьому році, як і раніше, плануємо зал на 700 чоловік, він буде розташований на 2-му поверсі МВЦ. Як завжди, на деяких доповідях очікуємо «аншлаг», а на інших зал може бути напівпорожнім. Загалом, сподіваюсь, що на цьогорічний iForum прийде не менше, ніж 12 тисяч глядачів.

— Чи планується використання сучасних чат-ботів для інтерактивного спілкування з залом, наприклад для того, щоб задавати питання спікеру?

Ми вже думали над цим і можливо навіть реалізуємо такий сервіс або в цьому році, або в наступному.

— Вперше тематика чат-ботів з’явилася років 5 тому. Їх можна поділити на 2 групи: примітивні, що можуть виконувати тільки жорстко визначені алгоритмом дії, і більш інтелектуальні, що здатні аналізувати текстове питання користувача і давати йому відповідь. Які тренди тут можна відзначити зараз?

— По-перше, існує чимало сервісів, які надають можливість реалізувати подібні чатботи шляхом кількох кліків мишкою. Далі, є багато платформ для розробників, що дозволяють автоматизувати створення чат-ботів. Майже кожний великий вендор надає платформи для створення чат-ботів, також є і open-source рішення. Тому зараз створити чат-бота — це доволі доступна задача. Але окремих доповідей по цій тематиці не буде, оскільки при побудові чат-ботів використовуються раніше згадані технології штучного інтелекту, машинного навчання та обробки природних мов, тому ми робимо наголос, насамперед, саме на цих технологіях.

— Як змінилася аудиторія потоку Інтернет-технології за останні роки?

Не можемо сказати, що відбулися значні зміни в кількості, або в якості. Та в будь-якому випадку, аудиторія в нас досить активна. Як правило, після доповідей спікерів засипають питаннями в кулуарах.