Компанія Huawei та Міністерство освіти і науки України продовжать проект «Насіння для майбутнього» (Seeds for the Future) для підтримки українських талантів у сфері інформаційно-комунікаційних технологій. Відповідний меморандум підписали 4 грудня у Києві міністр освіти і науки України Лілія Гриневич та директор ТОВ «Хуавей Україна» Ма Ці.

До 2021 року включно до 30 українських студентів зможуть взяти участь у двотижневому стажуванні у КНР. Протягом нього вони ознайомляться з новітніми стандартами зв’язку та прикладними рішеннями для цифровізації різних сфер життя.

 Меморандум про співробітництво між Міністерством освіти і науки України та «Хуавей Україна» також передбачає:

  • співпрацю у запровадженні сучасних інформаційно-комунікаційних технологій у галузях освіти і науки;

  • сприяння залученню талановитої молоді на спеціальності, пов’язані із ІКТ, та її підтримка;

  • популярізацію ІКТ;

  • розширення контактів у галузях освіти і науки;

  • розвиток наукових і студентських зв’язків для підвищення стандартів у навчанні і викладанні;
  • сприяння розвитку наукових досліджень і прикладних розробок.

«Розвиток цифрової освіти в Україні – один із основних пріоритетів МОН сьогодні. Ми усвідомлюємо, що у сучасному глобальному світі зробити освіту конкурентною можна лише у тісній співпраці з роботодавцями, громадськими організаціями та усіма зацікавленими у розвитку компетентностей майбутніх спеціалістів. Сьогодні ми робимо успіхи у створенні мережі небайдужих, які разом із нами працюють над вдосконаленням української освіти, збільшення можливостей для наших учнів та студентів. Ми раді, що компанія Huawei була та залишається нашим надійним партнером на цьому шляху», - відзначила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Сторони домовилися також підтримувати організацію спільних науково-практичних конференцій та науково-дослідних програм. Зокрема, йдеться про Huawei Innovation Research Program, наукові публікації в Україні та за кордоном, співпрацю у реалізації проектів із електронного навчання та у галузі кібербезпеки. Документ діє три роки із можливістю продовження.

«Місія Huawei полягає у наданні цифрових технологій кожній людині, домівці та організації для створення повністю пов’язаного, інтелектуального світу. Тому ми намагаємося сприяти підготовці ІКТ-талантів для галузі телекомунікацій в Україні. Сподіваюся, що меморандум про співпрацю дозволить нам інтенсифікувати співробітництво з університетами для досягнення цієї мети. Ми є учасниками Національної інвестиційної ради України, тому розглядаємо нашу співпрацю із українськими вишами, як внесок провідної ІКТ-компанії у побудову цифрової України», - зазначив регіональний віце-президент Huawei Марко Ксю.

Програма Huawei Seeds for the Future реалізується з 2008 року. У ній взяли участь понад 3600 студентів із 108 країн. Україна приєдналася до конкурсу у 2016 році. Перший етап проекту був розрахований на три роки. За цей час кількість українських вишів-участників відбору збільшилася з трьох до 39. Відвідали КНР 30 студентів 14 інститутів із 8 міст України. Вони побували в дослідницькому центрі Huawei в Шеньчжені, ознайомилися з мережевими і хмарними технологіями, стандартами зв'язку 4-го та 5-го поколінь. Візити включали культурну програму та зустрічі із надзвичайним і повноважним послом України у КНР Олегом Дьоміним.

«Хуавей Україна» розвиває співпрацю з провідними вишами України. У 2017 році компанія надала іменні стипендії студентам Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» та відкрила другий клас Академії Huawei у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, що працює з 2012 року. З 2016 року компанія підтримує конкурси стартапів Sikorsky Challenge КПІ імені Ігоря Сікорського та ІТ-фестиваль Tetrix КНУ імені Тараса Шевченка, брала участь у семінарах і виставках Міжнародного союзу електрозв’язку у Державному університеті телекомунікацій і технічному конкурсі Національного авіаційного університету, форумі «Інноваційна весна 2018» Tech StartUp School у Львові та інших заходах.