Міжнародна організація IAOP (International Association of Outsourcing Professionals) під час своєї щорічної події Outsourcing World Summit традиційно підбила підсумки року та оприлюднила список кращих світових постачальників ІТ-послуг – The 2018 Global Outsourcing 100.

До рейтингу компанії потрапляють на основі низки критеріїв, серед яких: відгуки клієнтів, отримані нагороди та сертифікати, кількість працівників, динаміка зростання, інноваційність у наданні послуг, наявність проектів з корпоративної соціальної відповідальності. Фінальний список кращих постачальників складається з 75 великих гравців (категорія Leader, річний дохід від $50 млн. та/або від 5000 фахівців) та 25 компаній, які активно розвиваються (категорія Rising Star).

Цього року до світового списку ТОП-100 увійшло одразу 18 ІТ-компаній, що були засновані або ж ведуть свою діяльність на території України – це на 5 більше, ніж торік.

Список найкращих постачальників ІТ-послуг, заснованих в Україні виглядає наступним чином (загалом 12 компаній, з них 4 вперше потрапили до рейтингу):

  • AMC Bridge. До рейтингу включена вперше. Українська компанія з офісами у Дніпрі, Сумах, Хмельницькому та Чернівцях.

  • Ciklum. Входить до топ-5 найбільших ІТ-компаній України за версією DOU (2500+ спеціалістів). Дебютувала у списку IAOP два року тому. І у 2016, і 2017 роках укладачі рейтингу особливо відмічали інноваційність компанії у наданні послуг, позитивні відгуки клієнтів, проекти з корпоративної соціальної відповідальності.

  • ELEKS. В Україні компанія налічує понад 1100 фахівців (9 місце за версією DOU). Вперше потрапила до рейтингу у 2015 році, опинившись одразу у кількох підкатегоріях кращих компаній, що розвиваються (Rising Star). Впродовж останніх років укладачі рейтингу відзначають інноваційність у наданні послуг, клієнтські відгуки, міжнародні нагороди, здобуті компанією.

  • Infopulse. До рейтингу IAOP входить вперше. Компанію засновано у 1991 році у Києві. Сьогодні займає шосту сходинку у ТОП-50 ІТ-компаній України за версією DOU (1600+ спеціалістів).

  • Innovecs. Також є дебютантом рейтингу. Є американською компанією зі штаб-квартирою у Києві, заснована українцем. 36-те місце у рейтингу DOU (440+ спеціалістів в Україні).

  • Intellias. Новачок рейтингу. Входить до ТОП-50 ІТ-компаній України за версією DOU (800+ спеціалістів, 16-та позиція у списку).

  • Miratech. 780+ спеціалістів в Україні (17 місце у рейтингу DOU). Компанія є одним із вітчизняних ветеранів рейтингу IAOP, входячи до списку кращих світових постачальників ІТ-послуг вже 6 років поспіль. Серед сильних сторін, завдяки яким компанію включають до рейтингу, - позитивні відгуки, інноваційність, наявність міжнародних нагород та сертифікатів.

  • N-iX. Відносний новачок рейтингу – дебют компанії у переліку найкращих відбувся у 2017 році. Важливо зазначити, що в 2016 році IAOP окремо, поза рейтингом, відмітили позитивну динаміку росту доходів та кількості спеціалістів компанії. На сьогодні в компанії працює 745 спеціалістів в Україні та вона посідає 18 стрічку рейтингу DOU ТОП-50. 

  • Program-Ace. Вперше харківська компанія з’явилася у The Global Outsourcing 100 торік, привернувши увагу укладачів позитивними відгуками клієнтів та проектами у сфері корпоративної соціальної відповідальності.

  • Sigma Software. У рейтингу з 2016 року. Вперше увійшла до списку завдяки позитивним клієнтським відгукам, у тому ж році окремо були виділені кількість спеціалістів, темпи зростання та обсяги виручки у категорії Rising Star. В минулому році IAOP, окрім відгуків клієнтів компанії, відмітили і її проекти у сфері корпоративної соціальної відповідальності.

  • Softengi. Учасник рейтингу у 2014, 2015 та 2017 роках. Впродовж цих років серед сильних сторін компанії укладачі виділяли якісну роботу з клієнтами, базуючись на відгуках останніх. У 2015 була у списку кращих компаній категорії Rising Stars за ростом виручки та кількістю спеціалістів.

  • SoftServe. До The Global Outsourcing 100 компанія вперше потрапила у 2010 році і до 2012 перебувала у категорії Rising Star, але вже у 2014 перейшла до списку Leader. Найчастіше потрапляла до рейтингу завдяки відгукам, інноваційності, міжнародним нагородам. Сьогодні в українських офісах компанії працює понад 4800 спеціалістів. 

Крім цього, до ТОП-100 увійшло 6 міжнародних компаній, що мають R&D-офіси у нашій країні:

  • Artezio. Дебютант рейтингу. Має офіс з розробки у Харкові.

  • EPAM Systems. Постіний учасник рейтингу від самого моменту його створення – з 2006 року (випадали з рейтингу лише у 2015-му). Торік EPAM Systems отримала відзнаки укладачів за усіма можливими критеріями – темпи зростання, відгуки, наявність нагород впродовж року, інноваційний підхід у наданні послуг, реалізація проектів з корпоративної соціальної відповідальності. Сьогодні в українській EPAM Systems працює понад 5500 спеціалістів (перша стрічка у ТОП-50 ІТ-компаній України за версією DOU).

  • Itera. Новачок у The Global Outsourcing 100. Минулого року компанія отримала відзнаки укладачів рейтингу за позитивні відгуки клієнтів та інноваційність у наданні послуг, але до списку ТОП-100 включена не була.

  • Luxoft. До рейтингу входить з 2006 року. У 2017 році отримала відзнаки у чотирьох з п’яти можливих категоріях: рівень зростання, відгуки, інноваційність, наявність нагород впродовж року.

  • Softjourn. До The Global Outsourcing 100 входить з 2015 року, підкорюючи укладачів рейтингу проектами у сфері корпоративної соціальної відповідальності, інноваційним підходом до надання послуг та позитивною репутацією серед клієнтів.

  • TEAM International Services. Вперше увійшовши до рейтингу у 2011 році, залишається його постійним учасником. Окрім вже звичних відзнак за високі клієнтські оцінки та інноваційність, відмічаються і успіхи компанії у царині корпоративної соціальної відповідальності.

Аналізуючи The Global Outsourcing 100 від початку його створення (2006 рік) до тепер, можна виділити важливу тенденцію – зростаючий вплив корпоративної соціальної відповідальності (КСВ) на міжнародний імідж компанії. Вперше КСВ у якості одного з критеріїв оцінки з’явилася в анкеті заявника в 2014 році, маючи необов’язковий, «бонусний» характер. Проте вже за два роки КСВ стала повноцінним критерієм для включення компанії до рейтингу. Сьогодні ж корпоративна соціальна відповідальність є критично важливим параметром не лише для включення компанії у The Global Outsourcing 100 та інші списки, але й для успішного ведення бізнесу з міжнародними компаніями на глобальних ринках.

Відмітимо, що результати рейтингу за останні роки відображають зростаючу кількість українських ІТ-компаній, що реалізовують проекти з корпоративної соціальної відповідальності.

На даний момент укладачами рейтингу опубліковано лише список ТОП-100 світових постачальників ІТ-послуг, без окремих відзнак та категорій. Дана інформація буде доступною для ознайомлення 16 квітня 2018 року.