Національний оператор «Київстар» у партнерстві з компанією «Майкрософт Україна» пропонують українцям зануритися в історію формування української національної ідентичності у викладі європейських географів та науковців XVI-XVIII ст. та отримати унікальні знання з історії картографії земель України в інтерактивній формі. Для цього «Київстар» розробив мобільний додаток Vkraina, який розміщено в магазинах додатків Windows та Windows Phone.

Історичну цінність проекту описав у своєму коментарі Ярослав Грицак, відомий український історик і публіцист: «Якби народи мали паспорти, то карти були би їхніми паспортними фотографіями. Карти показують у першу чергу, як з часом змінюються назви і території того чи іншого народу, нагадуючи нам ще раз, що у світі нема нічого вічного та незмінного. Приклад Східної Європи є особливо повчальним: тут немає жодного народу, який би не попадав під чуже завоювання і не зазнав великих перерв у своєму розвитку. Тому український, як й інші східноєвропейські народи, час до часу зникають, а потім знову з`являються на картах. Багата колекція Vkraina допомагає ще раз нам наочно зрозуміти, яким мінливим і крихким є світ, в якому ми живемо – і, відповідно, скільки зусиль і старань нам треба докласти, щоб вберегти його від численних загроз та утвердити його на карті світу».



«Основна ідея колекції – Україна та її імена на європейських картах XVI-XVIII ст. Я вважаю за необхідне і вкрай корисне для широкого загалу популяризувати той факт, що Україна як цілісне національно-політичне формування існує дуже давно. Україна не просто цілісно і чітко ідентифіковано існує протягом століть, а так само цілісно сприймалася європейцями, які завжди були вкрай делікатними у питаннях кордонів і назв країн», - коментує основну ідею колекції Андрій Осадчук. - «Карти я знаходив в основному в Європі і Північній Америці в букіністичних магазинах, у дилерів, на аукціонах. Практично всі карти, які наразі є в колекції, були доставлені в Україну з-за кордону. Колекція почала формуватися одночасно з розвитком міжнародної інтернет-комерції, коли стало можливим укладати угоди з продавцями в будь-якому куточку планети. Відповідно, перші предмети колекції я випадково купив ще наприкінці 2006 року, а потім вже процес набув системного характеру».

Додаток Vkraina створено на основі мультимедійного проекту vkraina.com. Всього в рамках проекту оцифровано спеціально відібрані 42 оригінальні європейські мапи XVI-XVIII ст. Вісім з них було додано до цифрової колекції цього року.

Михайло Шуранов, директор з корпоративних зв’язків «Київстар»: «Київстар» як національний оператор продовжує працювати над соціальними ініціативами, які покликані заохотити українців дізнатися більше про свою країну за допомогою сучасних засобів телекомунікацій. Минулого року ми представили онлайн-ресурс Vkraina.com, який був логічним продовженням проекту «Знай Україну». Цього року пішли далі і розробили ще один зручний інтерфейс для вивчення історії України – додаток Vkraina для магазину Windows 8».

Дмитро Шимків, генеральний директор «Майкрософт Україна»: «Коли я вперше ознайомився з проектом Vkraina торік, то одразу загорівся бажанням перетворити веб-портал на програму для нової Windows. Ми вирішили підтримати ідею збереження історичного спадку для майбутніх поколінь за допомогою технологій. І сьогодні ця програма, створена в Україні, стає доступною для користувачів нової Windows не лише в нашій країні, але й в усьому світі».

Додаток Vkraina для ОС Windows дозволяє зробити чекін в минулому. Наприклад, роздивляючись «Спеціальну карту України» 1665 року, можна поділитися із друзями у Facebook своїм місцезнаходженням – «Я знаходжусь біля м. Луцьк, 1665 р.». В додатку є можливість програвати у фоновому режимі музичні твори, написані для проекту українським композитором Вадимом Борисенком. Також користувачі планшетів і телефонів на базі ОС Windows зможуть встановити спеціальну тему робочого столу «Vkraina». Розробником додатку передбачено опцію встановлення фрагменту карти як обкладинки персональної сторінки у Facebook.