Оператор «Київстар» анонсував інноваційну послугу «Мобільні гроші». З її допомогою абоненти оператора отримують можливість здійснювати платежі за товари та послуги, використовуючи для цього свій мобільний рахунок.

За статистикою НБУ. кількість операцій з використанням платіжних карток постійно росте. Якщо в 2004 частка безготівкових платежів складала всього 5%, то в 2012 році вона зросла до 32%, а в 1-му кварталі 2013 — до 42%. В таких умовах більшість банків намагається заохотити своїх клієнтів користуватися онлайн-банкінгом, щоб збільшити обсяг фінансових операцій, не збільшуючи при цьому кількість відділень та персонала. Дещо незвично, але до послуг онлайн-банкінгу вдаються і оператори мобільного зв’язку. Так, вчора «Київстар» анонсував доволі інноваційну послугу «Мобільні гроші».

Ця послуга дозволяє сплачувати комунальні послуги, Інтернет та ТБ, рахунки, штрафи, товари косметичних компаній, а також здійснювати погашення кредитів, поповнення кредитних карток і переказ коштів. Є і можливість отримувати готівку за допомогою телефону.

Для здійснення платежу через послугу «Мобільні гроші» абонентові потрібно з мобільного телефону або стаціонарного комп'ютера зайти на сайт money.kyivstar.ua  та ввести реквізити платежу і свій номер телефону. Безпеку операцій забезпечують одноразові паролі при підтвердженні платежу, що надходять у вигляді SMS на телефон абонента.

Максимальна сума одноразового платежу — 1000 грн, а загальна сума платежів, здійснених за місяць, не повинна перевищувати 10 тисяч грн.

Послуги з переказу коштів забезпечує фінансова компанія «Контрактовий дім», яка є партнером «Київстар». Сервіс «Мобільні гроші» не вимагає реєстрації користувача відповідно до правил платіжної систем ФK «Контрактовий дім», зареєстрованих в НБУ. Ідентифікатором є мобільний номер абонента передплаченого зв’язку.

Нагадаємо, що ТОВ «Фінансова компанія« Контрактовий дім» була створена в 2007 році і працює на ринку під брендом EasyPay. На даний момент під брендом EasyPay працює також інтернет-портал easypay.ua, а також більше 4500 платіжних терміналів по всій Україні.

В більшості випадків сервіс «Мобільні гроші» для абонентів «Київстар» не тарифікується. Але якщо при сплаті товарів і послуг стягується комісія, то інформація про точну суму комісії за надання фінансової послуги надається перед здійсненням оплати і перед підтвердженням платежу.

Поки що послуга доступна тільки абонентам передплаченого зв’язку «Київстар», частка яких перевищує 90% від всього числа абонентів оператора. В перспективі така ж послуга буде доступна і для контрактних абонентів.

Виникає питання, в чому сенс запуску нової послуги для «Київстар, якщо більшість операцій все рівно виконуються без комісії? Як відомо, оператори активно працюють над тим, що абонент активно поповнював свій рахунок. Наприклад, при поповненні одразу на 30-50 грн оператори пропонують певний обсяг бескоштовних хвилин, інтернет-трафік та інше. Якщо абоненти будуть розглядати свій мобільний рахунок в якості електронного гаманця для сплати різних послуг в онлайн-режимі, вони будуть тримати на своєму рахунку значно більші кошти, що будуть обчислюватися сотнями, а може й тисячами гривень. І навіть якщо більшість цих коштів буде витрачено на оплату рахунків, не пов’язаних з мобільними послугами, «Київстар» в будь-якому випадку залишиться у виграші. Тим більше, що запуск цієї послуги не вимагав великих інвестицій зі сторони оператора.