В рамках створення першої в історії України бази даних з фотографіями усіх природно-заповідних територій країни для ілюстрування статей Вікіпедії з 15 квітня до 15 травня 2013 громадською організацією «Вікімедіа Україна» проведений національний фотоконкурс «Вікі любить Землю».

Серед 11736 фотографій природних пам’яток України, які завантажили 365 учасників конкурсу, журі визначило 12 найкращих.

Журі оцінювало роботи, надіслані на конкурс, у кілька етапів. У першому всі фотографії, які відповідали вимогам конкурсу (а таких абсолютна більшість), були у випадковому порядку розподілені між членами журі. Крім того, рівномірно поділені між членами журі були файли кожного автора, а кожен файл дивилося два випадково відібрані члени журі. Деякі файли вибрали одночасно двоє членів журі, тож вони одразу потрапляли до третього етапу. Із тих фотографій, які вибрав лише один член журі, на засіданні, що відбулося в приміщенні ІА “Regionews”, додатково обирали найкращі для третього етапу. Так було відібрано 73 фотографії, з яких і обрали на четвертому етапі 12 найкращих.

Слід відзначити, що громадська організація «Вікімедіа Україна» отримала грант від Фонду Вікімедіа, одним із пунктів якого передбачено друк календарів на 2014 рік та листівок із фотографіями-переможцями. Тож усі ці світлини будуть представлені на сторінках календаря і в наборі листівок.

«Дністровський каньйон»

Світанок на г. Ай-Петрі

Заказник “Хапхальський”

Церемонія нагородження відбудеться 9 червня в Києві. Але робота журі все ще триває. Наразі рейтинговим оцінюванням визначаються три найкращі світлини конкурсу, які отримають головні призи. Чиє фото отримає нагороду – дізнаємося на церемонії нагородження. 

Олексій Василюк, заступник голови Національного екологічного центру України: «Вікі любить Землю» – не просто конкурс, а перша в історії України база фотографій природно-заповідних територій. В Інтернеті немає жодної іншої сторінки, окрім «Вікі любить Землю», яка б містила назви і навіть короткі описи всіх територій природно-заповідного фонду України (ПЗФ). І це – велика відповідальність. Десятки сайтів, що містять інформацію про окремі заповідні території, не згадують і чверті наявних об’єктів ПЗФ. Тому кожен, хто додав своє фото до Вікісховища, зазначивши його приналежність до конкретної заповідної території – можливо, зробив унікальну справу».

Вадим Перегуда, краєзнавець, президент історико-краєзнавчого клубу «Кліо»: «Збереження природних пам’яток Батьківщини – це сучасна своєрідна попереджальна медицина і охорона здоров’я кожного, хто мріє стати щасливим і реалізувати себе у житті. Це мить, у звичайному здавалося би погляді на речі, що оточують тебе. Завдячуючи фотографії ми можемо затримати цю мить Гармонії і поділитися своїм відкриттям з друзями. Часто нам здається, що «зупинись диво» найбільшою мірою фіксує, презентує, народжує унікальний природний об’єкт – пам’ятку для широкого загалу, але саме по роботі можливо відчути тонкі струни самого автора. Фото надіслані на конкурс – це не тільки краса нашої рідної Батьківщини, це і поезія душі усіх її шанувальників!»

Аліна Севастюк, керівник відділу з розвитку бізнесу КПМГ в Україні, Віце-президент Всеукраїнської ліги із з’язків із громадськістю: «Фотопроект “Вікі любить Землю” є унікальним за ідеєю, процесом збору та прозорістю оцінки конкурсних робіт. “Вікі любить Землю” – конкурс державного значення, який має довгостроковий ефект та є цінним у багатьох аспектах. “Вікі любить Землю”, на мою думку, виховує патріотизм та гордість за те, що ми живемо у такій красивій країні, та дає багатогранну уяву про вічну красу всієї планети Земля».