Оператор мобільного зв'язку «МТС Україна» оголошує про початок впровадження на своїй мережі GSM технології GB over IP, що забезпечує для абонентів значний приріст швидкості передачі даних. Реалізація нової технології -- це один з етапів загальної програми МТС з оновлення мережевого обладнання, розрахованої на декілька років.

Використання технології GB over IP дозволяє підвищити швидкість мобільного доступу в інтернет за стандартом EDGE/GPRS в середньому на 15-20% для кожного абонента. На даний момент МТС уже впровадила технологію GB over IP в шести регіонах – її переваги вже можуть оцінити абоненти, що перебувають в Одеській, Херсонській, Миколаївській, Дніпропетровській, Запорізькій областях та в АР Крим. Після проведення робіт пропускна спроможність транспортної мережі МТС на ділянках в зазначених регіонах зросла в п'ять разів.  На настуному етапі  МТС планує впровадити нову технологію в Києвський області.  

«Впровадження технології GB over IP – це один з етапів масштабної модернізації мережі, яку в даний час проводить наша компанія. Питання про модернізацію мережі назрівало у міру того, як змінювався профіль користувача мобільним зв'язком. Адже раніше абоненти в основному використовували голосові послуги. А зараз ми бачимо, що додаткові послуги, такі як мобільний інтернет, онлайн-сервіси впевнено посіли місце в житті абонента. Відповідно, змінюються вимоги до мережі. Технологія GB over IP дозволить оптимізувати взаємодію тих елементів мережі, які відповідають за роботу мобільного інтернету. Для нас це дуже важливо, адже абоненти МТС дуже активно користуються цією послугою. Наприклад, в 2012 році абонент МТС щомісяця в середньому використовував 140 МБ трафіку – на сьогодні це рекорд для українського ринку», – відзначив технічний директор «МТС Україна» Володимир Путінцев.

 Нагадаємо, що GB over IP – це технологія нового покоління, яка забезпечує зв'язок між контролерами базових станцій (BSC) і вузлами обслуговування абонентів (SGSN), використовуючи більш швидкий інтерфейс Ethernet (IP), замість Frame Relay (інтерфейс з більш низькою швидкістю обміну даними). Це дозволяє елементам мережі, що відповідають за роботу мобільного інтернету, передавати більше інформації і швидше обробляти запити абонентів. Модернізація обладнання також дозволяє підготувати його до реалізації 3G/4G-технології.