Шановні читачі PCWeek.ua! Вітаємо вас із святом Різдва Христова!

Різдво Христове належить до великих християнських, так званих дванадесятих свят, які церква визначає особливо урочисто. За біблійними свідченнями цього дня народився Син Божий - Ісус Христос, якому люди поклоняються вже не одне тисячоліття. В Україні Різдво називають ще Колядою або Корочуном.

Ні євангельські свідчення, ні яка-небудь надійна традиція не дозволяють визначити точну дату народження Христа. Протягом  трьох перших століть історії християнства церква виступала проти язичеського звичаю святкування днів народження, хоча є вказівки на те, що чисто релігійний спогад Різдва Христова було включено в чин свята Богоявлення. Климент Олександрійський згадує про існування такої практики в Єгипті на рубежі 2 і 3 ст.; є свідчення про те, що це свято відзначалося й в інших землях.

Джерела свята Різдва - у язичеському культі богів, що «вмирають» та «воскресають», особливо розповсюдженому у землеробських народів, що щорічно святкували присвячене звичайно до днів зимового сонцестояння (21-25 грудня) «народження» бога-рятівника, що будить природу до нового життя. Раннє християнство не знало свята Р. Х. Ще в 2 ст. християни справляли лише зимове січневе свято «явища й хрещення Христа». Із середини 4 ст. християнська церква, що намагалася витиснути культ Митри, видозмінила митраїстське святкування «народження непереможного бога-сонця» (проводилося 25 грудня), перетворивши його у свято Р. Х. Першими стали святкувати Р. Х. християнські громади Рима — після перемоги Костянтина Великого Римська церква встановила 25 грудня як  дата святкування Різдва Христова. Найбільш рання звістка про це свято відноситься до 354 р. Узаконено свято було на Ефеському соборі в 431 р.

У процесі свого становлення християнська церква поступово витісняла давні свята. Спочатку 6 січня було потрійним святом народження, хрещення й богоявлення Христа. У ІV столітті 25 грудня стали відзначати народження, а 6 січня - хрещення та богоявлення. І лише наступного століття Різдво Хрестове міцно увійшло в життя християн. Розбіжність в святкуванні Різдва західними і східними церквами викликана тим, що вони користуються різними календарними системами. Православна церква святкує його 7 січня (25 грудня за старим стилем), а католицька церква - 25 грудня за новим стилем.

В 10 в. разом із християнством свято Р. Х. став поширюватися на Русі, де воно злилося із зимовим давньослов'янським святом на честь духів-предків (святками), пережитки якого збереглися в «святочных» обрядах (ворожіння).
Свято Різдва Христового стало невід"ємною частиною нашої культури. Разом із вірою Христовою в Україні та за її межами набули поширення такі народні традиції, як колядування та щедрування. Коляда - це гімн Христу, оспівування його народження. У щедрівках славлять природу, закликають весну.