За даними Dell’Oro, у 2023 році капітальні витрати на центри обробки даних (ЦОД) по всьому світу сягнули 260 млрд дол, що на 4% більше, ніж у 2022 році. Проте це зростання не було рівномірним у всіх напрямках ІТ-ринку. Більш того, структура капітальних витрат на ЦОД істотно відрізнялася у 2023 році від 2022 року, а аналітики прогнозують нові зміни у 2024 році.

Розподіл капітальних витрат на ЦОД у 2023 році:

  • Сервери: 41%
  • Системи зберігання: 10%
  • Фізична інфраструктура ЦОД (DCPI): 11%
  • Ethernet-комутатори: 7%
  • Інші потреби (включаючи придбання землі та будівництво нових ЦОД): 31%

Найбільші сегменти капітальних витрат

  • Сервери: 41% капітальних витрат на ЦОД у 2023 році припало на серверне обладнання. Це пов'язано з постійно зростаючим попитом на обчислювальні потужності, що стимулює оновлення та розширення серверних парків.
  • Інші потреби: 31% капітальних витрат включали придбання землі, будівництво нових ЦОД, а також інші витрати, пов'язані з розширенням та модернізацією інфраструктури ЦОД.

Зміна пріоритетів: інвестиції в ЦОД у 2024 році

Хоча 4% річного зростання для сегмента ЦОД можуть здатися хорошим результатом, порівняно з двозначними показниками попередніх років, аналітики Dell'Oro попереджають про значні зміни в структурі капітальних витрат на ЦОД у 2024 році.

Причини уповільнення інвестицій у 2023 році: зниження потреб у серверах та СХД загального призначення; накопичення відкладеного попиту на обладнання для ШІ-обчислень; запаси ІТ-систем у хмарних провайдерів, накопичені з 2022 року.

В 2024 році експерти очікують зростання капітальних витрат на ЦОД понад 10% та зміну пріоритетів: акцент на спеціальні сервери з графічними акселераторами для задач ШІ. Також аналитики прогнозують різке зростання серверного підсегмента внаслідок вищезгаданого, підвищення інвестицій в DCPI (Data Center Physical Infrastructure), збільшення енергоживлення ЦОД та модифікацію наявного парку ИБП та пасивного електрообладнання.

Основні підсегменти глобальних капітальних витрат на датацентри, %: блакитна лінія – для всього сегменту в сукупності, синя – для серверів, сіра – для Ethernet-комутаторів, жовта – для DCPI (Data Center Physical Infrastructure), помаранчева для СЗД


Джерело: Dell’Oro

Що стосується впливу ШІ-обчислень на датацентри, то в Dell’Oro вважають, що «прискорені» сервери мають значно вище енергоспоживання, тому таким ЦОДам потрібні потужніші засоби гарантованого енергопостачання та посилені рішення для тепловідводу. Отже, існуючі ЦОД, що переорієнтуються на ШІ-обчислення, потребують модифікації наявного обладнання.

Вірогідно, 2024 рік стане переломним для інвестицій в ЦОД, підсумовують аналітики. Зростання капітальних витрат буде стимулюватися переходом до прискорених серверів для ШІ-обчислень, що потребуватиме значних змін в енергетичній та інфраструктурній складовій ЦОД.