Прес-служба Horizon Capital повідомляє, що інвестиційна компанія NJJ Holding («NJJ»), що заснована та знаходиться у повній власності Ксав'є Ніеля, власника провідної телекомунікаційної групи Європи iliad, у березні 2024 року отримала регуляторне схвалення на придбання Датагруп-Volia, лідируючого провайдера фіксованого зв'язку та платного ТБ в Україні. 

Відзначимо, що 96,13% акцій компанії Датагруп-Volia знаходяться у власності фонду, що управляється американською приватною інвестиційною компанією Horizon Capital під керівництвом Олени Кошарної, решта 3,87% належить генеральному директору Датагруп-Volia, Михайлу Шелембі.

Після закриття угоди, консорціум, яким керує NJJ має намір об’єднати Датагруп-Volia та lifecell, третім за величиною та найшвидше зростаючим оператором мобільного зв'язку в країні. Злиття відбудеться після отримання регуляторного схвалення, що призведе до 100% володіння цими активами, зареєстрованими в Україні.

Група планує запустити значну інвестиційну програму після закриття угоди в Україні, з інвестиціями в мережу, ліцензії, обладнання та розширення інфраструктури фіксованого та мобільного зв'язку в країні для прискорення майбутнього зростання. Після закриття угоди, фонд, яким керує Horizon Capital, разом з Михайлом Шелембою інвестуватимуть у платформу, щоб зберегти міноритарну частку та стати локальним партнером Ксав'є Ніеля та NJJ в Україні.

Об'єднана компанія надаватиме послуги мобільного зв'язку понад 10 мільйонам українців, а її фіксована мережа охоплюватиме понад 4 мільйони домогосподарств по всій країні. Злиття Датагруп-Volia та lifecell також дозволить споживачам скористатися пропозицією потрійного пакету послуг, що включатиме мобільний, фіксований зв'язок та платне телебачення, надаючи при цьому вищу якість обслуговування, кращу ціну та сприяючи подальшій інтеграції до європейських стандартів.

Зазначається, що Михайло Шелемба, теперішній генеральний директор Датагруп, очолить об'єднану платформу Датагруп-Volia-lifecell. П'єр Данон, Голова Наглядової Ради Датагруп-Volia, також продовжить свою роботу на посаді Голови Наглядової Ради об'єднаної структури.

Слід акцентувати, що ця історична угода є першою значною інвестицією нового учасника ринку з початку повномасштабного вторгнення, а також значною інвестицією у внутрішню інфраструктуру України. Ця угода також є знаковою, оскільки передбачає придбання існуючих телекомунікаційних компаній України, які будуть об'єднані в платформу для розширення, зростання та інвестування, тим самим підвереджуючи, що Україна може залучати високоякісні інвестиції в Україну, незважаючи на поточну ситуацію.

Фіналізація угоди залежить від отримання залишкових регуляторних схвалень та інших умов закриття.

Ксав'є Ніель, засновник NJJ Holding, прокоментував: "Я радий, що ми досягли цього важливого етапу схвалення регуляторних умов для Датагруп-Volia, це значний крок до створення національного українського лідера в сфері телекомунікацій, який забезпечить українців безпечними та надійними телекомунікаційними послугами. Україна є домівкою вражаючого технологічного сектору з інноваціями в сфері штучного інтелекту, високим рівнем цифровізації та технологічної спрямованості. Ми впевнені, що наша історична угода стане сигналом для інших про те, що настав час інвестувати в Україну, для того, щоб підтримати відновлення країни та реалізувати її потенціал. Ми з нетерпінням чекаємо початок роботи в країні та впевнені, що наша глобальна телекомунікаційна діяльність, професійна команда та експертиза в галузі, від Франції до Польщі, від Італії, Швеції до країн Балтії, принесуть цінність всім зацікавленим сторонам, включаючи співробітників, клієнтів, та країну в цілому, працюючи разом, ми плануємо подальший розвиток пропозицій у сфері телекомунікацій, технологій, штучного інтелекту та інших стратегічних напрямків співпраці."

Олена Кошарна, засновниця та головна виконавча директорка Horizon Capital, додала: "Ми пишаємося залученню інвестицій високоякісного західного стратега Ксав'є Ніеля та NJJ в Україну, що стануть вагомим внеском в інфраструктурний сектор України в цей історичний час. Фонд Horizon Capital придбав міноритарну частку в Датагруп у 2010 році, а вже у 2016 році зробив сміливий крок, придбавши контрольний пакет акцій. Саме людський фактор зазвичай визначає успіх для Horizon Capital і ця угода не стала винятком. Залучення Михайла Шелемби з McKinsey Dubai партнером Дмитром Бородаєм було справді переломним моментом для компанії. Випередивши 17 інших кандидатів, Михайло очолив Датагруп у 2016 році та вже за п’ять років зумів привести компанію до майже чотирикратного зростання продажів та п’ятикратного росту EBITDA в доларовому еквіваленті. Лідерство Михайла зокрема підкріпило нашу впевненість у збільшенні частки Horizon до понад 96%, даючи можливість повністю керувати майбутнім Датагруп в партнерстві з генеральним директором. Наше бачення щодо впровадження потрійного пакету послуг для клієнтів, об'єднуючи фіксований, мобільний зв'язок та платне ТБ, з’явилося ще в 2018 році після перших зустрічей з Volia та Lifecell, та було натхненне Ксав'є Ніелем. Ксав’є є відомим французьким інноватором та візіонером, який понад 20 років тому винайшов Freebox – перший у світі потрійний пакет, який приніс Інтернет у багато домівок і збільшив загальну доступність мобільного зв'язку. У червні 2021 року ми завершили придбання Volia, а вже у грудні 2021 року здійснили історичну зустріч з Ксав'є Ніелем та його командою в Парижі. Саме ця зустріч стала першим кроком до цієї значущої угоди. Керувати транзакцією такого масштабу та важливості – велика честь, і ми надзвичайно вдячні Ксав'є Ніелю та команді NJJ за їх довіру та партнерство, а також керівництву та командам Датагруп-Volia та Lifecell за їх неймовірну роботу. Ми з нетерпінням чекаємо на майбутнє партнерство та впевнені, що ця угода стане важливим сигналом для ринку, сприяючи залученню нових інвестиції в інфраструктурні та технологічні сектори, стійкості, цифровізації та зростанню України."

Михайло Шелемба, генеральний директор Датагруп-Volia, додав: "Злиття Datagroup-Volia та Lifecell створить нового чемпіона в телекомунікаційній індустрії України, об'єднавши два видатні активи з великим потенціалом синергії. Розширення пропозиції потрійного пакету послуг принесе споживачам очевидні та відчутні переваги у вартості, зручності та якості обслуговування. Взаємна інтеграція клієнтських баз, оптимізація витрат та бізнес-процесів, а також нарощення інвестицій в мережу дозволять нам пропонувати ще більш привабливі та конкурентоспроможні пакети абонентам, випереджаючи індивідуальні пропозиції обох окремих компаній. Ця можливість стала реальністю лише завдяки мужності хоробрих захисників України, які продовжують захищати країну в цей вирішальний час, та понад 5 000 талановитих та відданих керівників та співробітників Датагруп-Volia та Lifecell, які продемонстрували неабияку стійкість та відданість у наданні українцям високоякісних послуг щодня, незважаючи на складні обставини. Я вдячний Horizon Capital за їхнє візіонерство, довіру та підтримку протягом останніх восьми років і з нетерпінням чекаю на початок цього нового, захопливого етапу під керівництвом Ксав'є Ніеля та NJJ - безсумнівно, одного з найбільш досвідчених та новаторських телеком інвесторів у світі. Ми впевнені, що ця угода відкриє нову сторінку на телекомунікаційному ринку України та надихне інших, хто розглядає можливість інвестування в країну."