Кіберполіцейські Києва спільно зі слідчими Дніпровського управління столичної поліції під процесуальним керівництвом Дніпровської окружної прокуратури припинили діяльність організованої групи, яка займалася онлайн-шахрайством під приводом надання послуг з працевлаштування за кордоном.

Чоловік та дві його знайомі через соцмережі та месенджери поширювали оголошення, у яких пропонували роботу у Швеції. В ході спілкування із зацікавленими громадянами аферисти повідомляли їм перелік вакансій за кордоном, процедуру отримання першочергових документів для мігрантів, умови проживання та харчування.

Шукачі роботи мали сплатити шахраям за «послуги» кошти у розмірі 3 тисячі гривень на території України та 300 євро по приїзду за кордон нібито представниці агентства з працевлаштування. Після отримання коштів остання показувала громадянам шлях до хостела для мігрантів. Надалі підозрювані переставали виходити на зв’язок з потерпілими, які так і не отримували роботи.

Оперативники кіберполіції встановили, що від протиправних дій фігурантів постраждали щонайменше 40 громадян. Сума збитків становить 600 тисяч гривень. Поліцейські провели обшуки за місцями проживання фігурантів. Вилучено мобільні телефони, банківські та сім-картки, комп’ютерну техніку, документи та чорнові записи.

Мешканцю Києва та його спільниці слідчі оголосили підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. ч. 4, 5 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Чоловіку обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, а його пособницю судом поміщено під цілодобовий домашній арешт.

Жінці, яка видавала себе за представницю агенції з працевлаштування, слідчі оголосили підозру заочно. Наразі тривають слідчі дії з метою встановлення місцеперебування підозрюваної, можливих спільників фігурантів та повного кола потерпілих осіб.