Аналітична компанія Gartner опублікувала новий рейтинг Gartner «Magic Quadrant for Enterprise Wired and Wireless LAN Infrastructure», який присвячений постачальникам обладнання корпоративного класу для дротової та бездротової інфраструктури LAN.

Згідно з прогнозами Gartner, більшість корпоративних замовників переведуть свої бездротові мережі на технологію WiFi 7 не раніше 2027 р. Це обумовлено тим, що для більшості програмного забезпечення сьогодні не актуальні переваги цього стандарту – висока швидкість WiFi та покращення продуктивності WiFi при великій щільності клієнтів. Таким чином, поки що їм цілком підходить поточний стандарт WiFi 6/6E.

Магічний квадрант Gartner виробників обладнання корпоративного класу для провідної та бездротової інфраструктури LAN


Джерело: Gartner, січень 2024 року

У порівнянні з 2022 роком в групі лідерів магічного квадранта – майже без змін. Найкращі позиції у компанії Juniper, а слідом за нею йде HPE Aruba. До речі, буквально пару місяців тому HPE Aruba заявила про плани купити Juniper. Водночас компанія Fortinet, що була серед позаминулого року в групі Провидців (Visionaries), тепер перемістилася в Лідери, притому обігнавши найбільшого виробника мережного обладнання Cisco, яка фактично замикає групу лідерів.

В групу Провидців перемістилася компанія CommScope (RUCKUS), яка до того була нішевим гравцем і тепер перебуває там з Arista Networks, що була там і в 2022 році.  Також є зміни в групі нішевих гравців магічного квадранта Gartner, куди додався вендор Allied Telesis. Китайський виробник TP-Link трохи покращив свої позиції серед нішевих гравців. Його сильними сторонами є масштабована мережна система управління, великий портфель бездротових точок доступу, включно з обладнанням WiFi 6 і 7, також більш низькі ціни в порівнянні з конкурентами. У той же час його продуктам не вистачає функціонала корпоративного класу і мало використовуються можливості Штучного Інтелекту і Машинного навчання.