Нова бездротова зарядна панель для електромобілів може заряджати батарею автомобіля так само ефективно, як і дротова вилка, при революційному рівні потужності 100 кВт. Це відкриває можливість ефективно та зручно заряджати автомобіль, просто припаркувавшись у спеціально відведеному для цього місці.

Вперше бездротову передачу енергії продемонстрував у 1890-х роках Нікола Тесла. Сьогодні це досить поширене явище в побуті, адже чимало людей використовують бездротові зарядні пристрої для телефонів, планшетів та електричних зубних щіток.

Однак у світі електромобілів це не набуло поширення − здебільшого через те, що рівень потужності не дає можливості швидко заряджати електромобілі. Наприклад, згідно з даними Verified Market Reports, однією з найшвидших комерційно доступних бездротових зарядних станцій для електромобілів є 12-кіловатний Jobbie від Hevo. Це не так мало, але безумовно, не те, чого можна очікувати від комерційної зарядної станції.

Ось чому нове рішення, анонсоване Національною лабораторією Оук-Рідж (Oak Ridge National Laboratory, ORNL), виглядає дуже багатообіцяюче. Дослідники ORNL стверджують, що вони продемонстрували найшвидший і найпотужніший бездротовий зарядний пристрій для електромобілів у легкому пластмасовому корпусі. Завдяки новітній технології щільність потужності у 8-10 разів вище, ніж звичайна котушкова технологія, і може підвищити рівень заряду батареї на 50% менш ніж за 20 хвилин. Це проривне досягнення, яке відкриває двері до швидкої та ефективної бездротової зарядки для пасажирських електромобілів.

Звичайно, для того, щоб будь-яке рішення для бездротової зарядки, в тому числі вбудоване в дорожнє покриття, дійсно набрало значних обертів, має відбутися багато речей, починаючи з того, що автовиробники повинні визначити стандарти і вбудувати котушки-приймачі та зарядні пристрої в свої автомобілі. Але наразі мало хто з виробників встановлює котушки, оскільки мало хто будує інфраструктуру в масштабах, і навпаки. Та ситуація може змінитися завдяки Tesla. Адже ця компанія працює в двох напрямках: вона розробляє і транспортні засоби, і власну мережу швидких зарядок.


Джерело: https://newatlas.com/automotive/100-kw-fastest-wireless-ev-charging/