Вже з 20 березня 2024 року доступ до хмарних продуктів Microsoft і Amazon на території Росії буде зупинено. Про це повідомила компанія Softline, один з найбільших дистриб’юторів Microsoft у рф. Ці обмеження визначені так званим «12 пакетом санкцій Європейського союзу» від 19 грудня 2023 року, який обмежує постачання до рф програмного забезпечення для бізнес-аналітики (BI), Customer Relationship Management (CRM) та інших продуктів.

В своєму листі до замовників Softline попереджає про можливі функціональні обмеження в роботі хмарних продуктів та сервісів Microsoft, Amazon та Google. Згідно з листами від правовласників, із зазначеної дати буде припинено доступ до хмарних продуктів, таких як (включаючи, але не обмежуючись): Power BI, Dynamics CRM та інші. Призупинення також торкнеться хмарних рішень, які містять ці продукти. 

Для російських компаній це означає, що скористатися цими продуктами або отримати доступ до даних, що містяться в них, з 20 березня 2024 року буде неможливо. Згідно з листами від правовласників, ці продукти стануть недоступними для російських клієнтів у зв'язку з вимогами нових положень Регламенту ЄС 833/2014, який запроваджує обмеження на постачання в Росію різних видів програмного забезпечення. Важливо відзначити, що мова може йти про всі хмарні продукти Microsoft, Amazon і Google, які правовласники визначать як заборонені для постачання в РФ відповідно до вимог зазначеного вище Регламенту.

Таким чином, щоб уникнути повної або часткової втрати інформації, ГК Softline рекомендує всім компаніям у найкоротший термін виконати резервне копіювання даних, пов'язаних з усіма хмарними продуктами Microsoft, Amazon та Google.