Повідомляється, що в Японії нарешті можуть відправити на «звалище історії» такий архаїчний носій як дискета 3,5” чи 5,25”. Так, як не дивно, але в одній з найбільш розвинутих та передових країна світу все ще використовуються гнучкі магнітні диски.

Причина полягає в тому, що до минулого тижня в Японії існувало близько 1900 офіційних державних процедур подання заявок, які вимагали від підприємств подання дискет або компакт-дисків зі звітними чи іншими даними. Лише кілька днів тому Міністерство економіки, торгівлі та промисловості Японії скасувало всі вимоги до заявників використовувати цей архаїчний стародавній магнітний носій, що клацає та дзижчить під час роботи, для подання офіційних документів. Однак уряду Японії може знадобитися деякий час, щоб оновити сотні офіційних процедур, які вимагають подання таких носіїв як дискети та компакт-диски.

Нагадаємо, що компанія IBM випустила перші дискети (floppy disk) ще в 1973 році – більше 50 років тому. Більшість виробників припинила виробництво як самих носіїв, так і механізмів гнучких дисків ще близько 20 років назад. Компанія Sony, останній виробник дискет в Японії, зробила це лише близько 10 років тому.

Слід зазначити, що буквально пару років тому у США все ще існував прибутковий бізнес з виробництва дискет. Фактично це унікальне підприємство підтримувало деяких клієнтів в галузі авіоніки та охорони здоров’я, а також для любителів, що використовують ретро-комп’ютери.

Однак сьогодні власник американської компанії floppydisk.com зізнається, що бізнесу з дискетами наближається кінець. Наразі компанія продає комплект з 50 протестованих та відновлених дисків за 19,95 дол. Притому якщо дискети 1,44 МБ DS/HD надто сучасні для обладнання клієнта, то можна придбати носій DS/DD на 720 МБ, але він коштує дорожче.