В червні 2023 року компанія Apple представила свій перший хедсет доповненої реальності (AR) Vision Pro. Незважаючи на потужні технічні характеристики, пристрій був прийнятий холодно, переважно через високу ціну. Орієнтовна роздрібна ціна в США, без урахування податків, становила 3,5 тисячі доларів, що для масового продукту є занадто дорого.

Вже через місяць після анонсу Financial Times повідомив про значне зменшення обсягів замовлень на виробництво Vision Pro. Якщо спочатку планувалося виробити по всьому світу близько 1 мільйона Vision Pro за весь 2024 рік, то вже в липні цей обсяг знизився до 400 тисяч.

Однак в кінці грудня журналісти видання Bloomberg News з посиланням на власні джерела повідомили, що пристрій, роздрібна ціна якого не змінилась, планується вивести на глобальні ринки в лютому 2024 року. З цієї причини ODM-партнери Apple в Китаї вже працюють на повну потужність, виконуючи замовлення. Таким чином, до кінця січня заплановані 400 тисяч гарнітур доповненої реальності будуть готові до відвантаження в роздріб.

У грудні Apple навіть розіслала електронні листи розробникам ПЗ для своєї екосистеми, закликаючи їх активніше адаптувати свої застосунки до AR.

Спочатку продажі Vision Pro стартують виключно в США. Американські роздрібні мережі вже повідомили про тренінги для свого персоналу, спрямовані на глибше ознайомлення з гарнітурою. Притому спочатку AR-гарнітура буде продаватися лише клієнтам, які зареєструвались для її купівлі. Якщо попит на Vision Pro виправдає очікування, обсяги замовлень у ODM-виробника протягом року можуть бути збільшені.


Нагадаємо, що Vision Pro ─ гарнітура змішаної реальності, створена компанією Apple на базі технологій німецької компанії Metaio. Гаджет містить 5 датчиків, 6 мікрофонів і 12 камер. Також тут є два micro-OLED дисплея розміром з поштову марку. Очі відстежуються системою світлодіодів та інфрачервоних камер, які разом працюють як сканере райдужної оболонки користувача. Гарнітура має динамік, який розміщений всередині кріплення для голови, безпосередньо над вухами користувача, і має підтримку об'ємного звуку. Vision Pro оснащена процесором Apple M2 і новим спеціалізованим процесором Apple R1, який був розроблений спеціально для обробки сенсорного вводу.