Минулого тижня Уряд ухвалив зміни, які створюють сприятливі умови для масштабування та розвитку ринку БпЛА. Нові правила набули чинності — і вже є перші результати. Міноборони затвердило нові зразки безпілотників за спрощеною процедурою. Це зайняло всього кілька днів замість місяців часу. 

Серед ухвалених змін — пришвидшений та спрощений допуск інновацій на поле бою. БпЛА. Так, за новою процедурою військові вже випробували та схвалили нові зразки розвідувальних та FPV-дронів. Вони підсилять наших захисників і захисниць в обороні країни та знищенні ворога. 

Раніше допуск до експлуатації забирав багато часу. Розробки місяцями тестували, проводили випробування та повторні засідання. Це гальмувало розвиток ринку БпЛА в Україні та постачання безпілотників на фронт.  

Нагадаємо: основним драйвером та рушієм цього процесу став спільний з Генштабом ЗСУ, Держспецзв’язку, Мінцифрою, Міноборони та платформою UNITED24 проєкт Армія дронів, який з часом масштабувався і дав змогу запустити велику державну програму з розвитку українського виробництва БпЛА. У межах Армії дронів вдалося прибрати майже всі блокери для виробників БпЛА. Зокрема, усунути бюрократію, ввести fast-track для БпЛА, спростити допуск для експлуатації. Завдяки цьому понад 60 українських зразків БпЛА пройшли процедуру введення в експлуатацію. Ще рік тому таких безпілотників було лише 7.