VBScript (Microsoft Visual Basic Scripting Edition) − це активна мова сценаріїв, яка вперше з'явилася Windows 98, Windows NT 4.0 Option Pack і Windows CE. Тепер, після 25 років існування на ринку, Microsoft офіційно виводить з експлуатації цю мову та її хост-середовища.

Мова сценарієв VBScript була розроблена для надання розробникам та досвідченим користувачам ефективних засобів для контролю над середовищем Windows та автоматизації завдань. Створений за зразком популярної мови програмування Visual Basic, VBScript був тісно пов'язаний з Internet Explorer (IE) − і тому йде небуття разом з цим веб-браузером.

Microsoft припинила використання свого першого браузера IE у червні 2022 року. Тепер у новому оновленні офіційного списку застарілих функцій клієнтських систем Windows говориться, що VBScript також буде визнано застарілим. У майбутніх випусках Windows мова VBScript буде доступна лише як додаткова «функція на вимогу», яка буде встановлюватися при введенні користувачем даних. Ще через кілька років ця функція буде повністю вилучена з операційної системи.