Укртелеком продовжує працювати, забезпечуючи доступ до послуг інтернету на рівні 88% від кількості населених пунктів, покритих мережею оператора до початку повномасштабного російського вторгнення.

Операційна ефективність

За результатами роботи 1 півріччя 2023 року Укртелеком отримав загальний дохід у розмірі понад 2,5 млрд грн. За 6 місяців 2023 року EBITDA компанії склала понад 700 млн грн, а EBITDA margin становить 27,8%.

У компанії реалізуються нові важливі проєкти та рішення щодо вдосконалення та розвитку бізнесу. Так, приміром, для підвищення ефективності телеком- бізнесу, генерації нових можливостей для його розвитку, а також консолідації відповідальності за телеком-доходи у компанії створено комерційну дирекцію, яка об'єднала напрямки розвитку корпоративного сегменту, масового сегменту і міжоператорський телеком-бізнес. Реорганізація бізнесу дозволить уніфікувати та підвищити ефективність бізнес-процесів, впровадити нові цікаві продукти, а також методи організації продажів та обслуговування клієнтів.

Розбудова оптичної мережі 

В умовах воєнного стану Укртелеком продовжує задовольняти попит на підключення до оптичного інтернету, відповідно збільшується абонентська база користувачів, підключених по оптиці. Кількість абонентів оптичного інтернету в першому півріччі збільшилася рік до року майже на 10% ─ до 320 тисяч.

Компанія продовжує реалізовувати проєкти з розвитку оптичної інфраструктури, щоб абоненти могли користуватися потрібними їм послугами. Так, у цьому році вже побудовано 2023 кілометрів волоконно-оптичних ліній.

До швидкісного оптичного інтернету підключено 80 медичних та 82 освітніх заклади, майже 20 бізнес-об'єктів. Загалом, станом на початок липня оптика від Укртелекому є у понад 1700 освітніх та 1280 медичних закладах, а також – у 550 територіальних громад.

Нерухомість: доходи і втрати

Незважаючи на складні економічні умови, Укртелеком продовжує ефективно розпоряджатися майном, яке вивільняється завдяки модернізації технологічної інфраструктури. Доходи за перше півріччя цього року від комерційної оренди майна склали 230 млн грн.

За час повномасштабної війни компанія втратила низку об'єктів нерухомості у тимчасово окупованих населених пунктах, чимало будівель ворогом пошкоджено та зруйновано. За попередніми підрахунками, прямі втрати компанії від зруйнованих будівель, втраченого обладнання, телеком-мереж та інших активів на тимчасово окупованих територіях становлять близько 700 млн грн. Загальні руйнівні наслідки російської агресії для Укртелекому сягають 2,8 млрд грн, що переважно зумовлено економічним знеціненням операційних активів.

Податки

Компанія виконує свої зобов'язання перед державою, сплативши за 6 місяців 2023 року понад 750 млн грн податків до бюджетів усіх рівнів.

Відновлювальні роботи 

Укртелеком продовжує забезпечувати абонентів телеком послугами всюди, де має таку можливість. З початку повномасштабної війни з російським агресором оператор не припиняв надання послуг. Станом на зараз послуги інтернет-доступу надаються у 88% населених пунктів України, що були покриті його мережею до повномасштабного російського вторгнення.

Відновлювальні роботи тривають постійно. Поступово відновлюється діяльність на звільнених від ворога територіях, де інфраструктура компанії була знищена або пошкоджена.

Оператор координує свої дії з ДСНС і ЗСУ, після проведення ними необхідних заходів здійснюються ремонтно-відновлювальні роботи у деокупованих населених пунктах.

Допомога ЗСУ

За час повномасштабної війни компанія у межах ініціативи «Сталевий фронт» бізнесмена Ріната Ахметова відправила захисникам десятки БПЛА, серед них і безпілотні авіаційні комплекси «Валькірія» та «Лелека». Реалізовано черговий проєкт з масштабної допомоги ЗСУ - забезпечення більше 20 підрозділів Сил оборони майже 2,5 тисячами спеціальних апаратно-програмних засобів.

На потреби захисників вже спрямовано близько 65 млн грн фінансової допомоги, передано понад 230 автомобілів з корпоративного автопарку. У лавах ЗСУ захищають українську землю більш ніж 370 співробітників Укртелекому.