За свідченням багатьох експертів, Microsoft може випустити ОС Windows 12 для користувачів вже у 2024 році, через три роки після випуску Windows 11. Зазначимо, що Windows 10 довгий час вважали останньою версією Windows, доступною для користувачів. Як виявилося, ця думка була помилковою.

Windows 12 ймовірно матиме більш потужну та досконалу інтеграцію зі штучним інтелектом (ШІ). Про це свідчить тісна співпраця Microsoft з OpenAI, щодо якої було оголошено ще на початку поточного року. Також Microsoft нещодавно інтегрувала штучний інтелект Bing у деякі зі своїх популярних мобільних програм, включаючи Skype.

Microsoft поки ніяк не прокоментувала ці припущення. Тим не менше, відомо, що Intel планує випустити процесори Core 14-го покоління під кодовою назвою Meteor Lake до кінця 2023 або в 2024 році. І нові чіпи зможуть забезпечувати апаратне прискорення для алгоритмів ШІ. Очікується, що Windows 12 буде сумісна з платформою Meteor Lake.

Серед інших нових функцій Windows 12 експерти називають абсолютно новий користувальницький інтерфейс робочого столу. Імовірно він матиме плаваючу панель завдань із рядком стану в стилі macOS зверху.

Нещодавно Microsoft випустила оновлення, яке додало вкладки у Провідник файлів. Не виключено, що ця підтримка вкладок з’явиться і в застосунку Notepad (Блокнот). Нововведення дозволить запускати кілька вікон блокнота одночасно і навіть редагувати текстові файли одночасно. Також очікується, що Провідник файлів Windows отримає низку нових функцій. Крім того, майбутня ОС запропонує підтримку сенсорних екранів і клавіатур. Крім того, вкладка «Параметри» включатиме Панель керування.

ОС Windows 11 була випущена ще в 2021 році. Microsoft підтримує трирічний розрив між останніми оновленнями. Таким чином, можна припустити, що компанія випустить ОС Windows 12 у 2024 році.

Системні вимоги Windows 12 до комп’ютерів доволі помірні. ОС потребує принаймні 4 Гб оперативної пам'яті, мінімум 6 ГБ простору на жорсткому диску та 64-розрядний процесор з тактовою частотою від 1 ГГц. Також серед вимог: підтримка UEFI та драйверу відеокарти DirectX 12.