7 вересня 2022 року Apple представила 16-е покоління своїх смартфонів – iPhone 14, до якого входить базова модель та старші версії – iPhone 14 Pro та Plus Новинки працюють на базі операційної системи iOS 16 та процесора Apple A15 Bionic. Хоча зазвичай кожен вихід нових версій iPhone робить фурор на ринку, цього року попит на айфони виявився нижчим, ніж очікувалося. В усьому виною споживча інфляція в США та інших країнах світу, саме вона негативно впливає на покупки дорогих товарів, серед яких смартфонів верхнього та середнього цінового рівня.

Раніше Apple планувала замовити виробництво 56 млн смартфонів у I кв. 2023 р., але тепер, за інформацією TrendForce, скоротила цю кількість до 52 млн. У порівнянні з аналогічним кварталом 2022 року це означає зниження на значні 14%.

Примітно, що старші версії iPhone 14 – моделі Pro та Plus – користуються більшим попитом, ніж базова модель, оскільки ці пристрої пропонують ширший набір функцій при збереженні цін минулого року. За даними TrendForce, частка двох старших моделей у загальному обсязі замовлень збільшилася із запланованих раніше 50% до 60%, і може зрости навіть до 65%.

Частка iPhone 14 всіх версій складає 36% від усіх відвантажень смартфонів Apple із фабрик контрактних виробників. До кінця 2022 р. компанія планує отримати 240 млн. смартфонів всіх типів, що на 2,8% більше, ніж у 2021 р.

А ось на північноамериканському ринку Apple все добре. Компанія, швидше за все, продовжить домінувати на цьому ринку, що дозволить їй отримати достатній для RnD рівень доходів.

Водночас, аналітики вказують на те, що наступного року Apple буде змушена витратити значні кошти на перенесення складального виробництва своїх гаджетів до Індії та В'єтнаму. Крім того, компанії швидше за все доведеться перейти з фірмового порту Lightning на універсальний USB Type-C, оскільки цього від Apple вимагають регулятори ЄС та інших країн світу.