Критична інфраструктура та національна мережа Укртелекому продовжують стабільно працювати та надавати послуги ЗСУ, державним органам, бізнесу та населенню в усіх областях України, крім Луганської, Херсонської та частини Донецької і Запорізької областей. В останні місяці держава-терорист масово атакує енергетичну інфраструктуру України, що завдає прямої шкоди й системам зв'язку. Запас міцності мережі Укртелекому в цей час забезпечують генератори автономного електроживлення, якими укомплектовані найважливіші інтернет-вузли оператора, а також достатній (не менш ніж добова норма) запас палива. Добова інвестиція компанії в стабільність послуг зв'язку складає до 14 тисяч літрів дизпалива під час критичного навантаження на електромережу та аварійних відключень.

У передвоєнні роки одним зі стратегічних напрямків модернізації мережі Укртелекому була оптимізація використання технологічних енергоресурсів. За останні три роки такі витрати електроенергії скоротилися на 41%: зі 155 млн кВт-годин у 2018 році до 92 млн кВт-годин у 2021 році. Компанія продовжує й у воєнний час реалізовувати довгострокову програму з енергоефективності, яка буде сприяти міцності енергетичної системи України.

Операційна ефективність

За результатами роботи 9 місяців 2022 року Укртелеком отримав загальний дохід у розмірі майже 4,2 млрд грн. Через втрату контролю над частиною телекомінфраструктури та припинення надання послуг на тимчасово окупованих територіях загальний дохід за 9 місяців зменшився на  майже 17% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Попри складні умови роботи в час повномасштабної війни, Укртелеком демонструє стабільно високий рівень операційної ефективності. За 9 місяців 2022 року  EBITDA компанії склала 975 млн грн, а EBITDA margin  23,3%.

Відновлювальні роботи 24/7

Укртелеком, як національний оператор, продовжує забезпечувати  абонентів телекомпослугами всюди, де має таку можливість. Пріоритет надається ЗСУ та соціально-важливим об'єктам. За можливості і потреби бригади працюють у форматі 24/7.

Компанія поступово відновлює діяльність на деокупованих територіях. Технічні підрозділи Укртелекому координують свої дії з ДСНС і ЗСУ і після проведення ними необхідних заходів проводять ремонтно-відновлювальні роботи у звільнених від ворога населених пунктах, де інфраструктура компанії була знищена або пошкоджена. З початку повномасштабної війни з російським агресором оператор забезпечує інтернет-доступ на рівні 87% населених пунктів України, що покриті його мережею.

Розбудова оптичної мережі продовжується

Оптична інфраструктура дозволяє проводити дистанційне навчання, віддалено працювати, здійснювати бізнес-процеси у різних сферах. Тому Укртелеком докладає всіх зусиль, щоб абоненти могли користуватися потрібними їм послугами. Попри повномасштабну війну Компанія продовжує реалізовувати проєкти з підключення користувачів до оптики. Відповідно, зростає і абонентська база оптичного інтернету. Так, у цьому році вже побудовано майже 5 тисяч кілометрів волоконно-оптичних ліній. База користувачів оптичного інтернету зросла на 33% порівняно з  вереснем минулого року. Загалом, база оптичного інтернету становить понад 300 тисяч абонентів у масовому та бізнес сегментах.

До швидкісного оптичного інтернету було підключено майже 200 медичних та освітніх закладів, з них понад 60 – у третьому кварталі. Загалом, станом на початок жовтня, оптика від Укртелекому є у понад 1,7 тисяч освітніх та майже 1,3 тисячі медичних закладах.

Модернізація телеком мережі

Укртелеком повністю модернізував телекомунікаційну інфраструктуру в Дніпрі, замінивши мідні кабелі на оптичні. Це місто стало першим обласним центром в Україні, де всі сервіси оператора надаються виключно з використанням мультисервісної телекоммережі нового покоління NGN (next generation network). Абоненти у Дніпрі, переключені на оптичну архітектуру FTTx, мають швидкість інтернету до 1 Гбіт/с. 

Також завершується реалізація аналогічного масштабного проєкту з переведення абонентів на сучасну NGN телекомунікаційну інфраструктуру в Одесі.

Соціально-важлива ініціатива в часи війни

У  межах підготовки до нового навчального року Укртелеком підключив Wi-Fi точки в укриттях понад півтисячі шкіл. Найбільше Wi-Fi–точок оператор  підключив у шкільних укриттях  Києва, Чернігівської та Хмельницької областей. Укртелеком обладнав Wi-Fi–доступ в укриттях тих шкіл, які вже користуються інтернетом від Укртелекому, мають відповідні укриття та  підтвердили оператору свої наміри про початок очного навчального процесу. Усі роботи виконано на безоплатній основі.

Нерухомість: доходи і втрати

Укртелеком, як і раніше, ефективно розпоряджається майном, яке було вивільнене завдяки модернізації технологічної інфраструктури. Доходи від комерційної оренди за три квартали цього року склали  понад 273 млн грн, що на майже 15% менше, ніж рік тому. Це зумовлено, в тому числі, й втратою низки об'єктів нерухомості у тимчасово окупованих населених пунктах та непоодинокими руйнуваннями внаслідок ракетних обстрілів.

За час повномасштабної війни оператор зазнав чималих втрат: попередня оцінка вартості зруйнованих та пошкоджених будівель, втраченого обладнання, телеком мереж та інших активів на тимчасово окупованих територіях становить майже 650  млн грн.

Податки

Компанія продовжує працювати і виконувати зобов'язання перед державою, сплативши цього року 1,12 млрд грн податків до бюджетів усіх рівнів.

Допомога ЗСУ

Укртелеком системно надає підтримку Збройним силам України. Так, на потреби захисників вже спрямовано близько 50 млн грн фінансової допомоги, передано понад 170 корпоративних автомобілів.

З початку повномасштабної війни Укртелеком придбав та передав вже майже три тисячі тактичних аптечок, чотири тисячі медичних турнікетів, дві тисячі кровоспинних бандажів та пов'язок, сотні рацій, десятки нош, генераторів та багато інших необхідних речей і обладнання для потреб наших захисників. Нещодавно Укртелеком замовив  виробництво значної кількості безпілотних авіаційних комплексів (БпАК) «Валькірія» і вже передав українським військовим перші три з них.

У лавах ЗСУ захищають українську землю майже 350 співробітників Укртелекому.