Державна служба зі спеціального зв'язку та захисту інформації України оприлюднила поради, як користуватися смартфоном, якщо ви потрапили в тимчасово окуповану зону.

  • Знайдіть старий працездатний телефон, який ви можете віддати на вимогу окупантів. Заховайте телефон, яким ви плануєте користуватися, в сухе тепле місце.

  • Заряджайте телефон за кожної можливості. Тримайте зарядженими павербанки. Увімкніть режим жорсткої економії енергії або просто режим енергозбереження

  • Скористайтесь порадами щодо економії заряду смартфону. Завантажте файли та сторінки з контентом, який потрібен для виживання, у пам’ять смартфону.

Видаліть із пам’яті смартфону весь контент, який може нашкодити вам у разі затримання окупантами: фото, відео, листування, завантажені файли.

Беріть до уваги, що ворог відслідковує дії в мережі операторів мобільного зв'язку за допомогою технічних засобів розвідки.

Свої повідомлення про пересування російських військ або звірства відразу видаляйте із телефону. У разі небезпеки видаляйте одразу чат, а не окремі повідомлення.

  • Користуйтесь секретними чатами та надсилайте повідомлення, які зникають за визначений час.

  • Фотографуйте через месенджери, не зберігайте цих світлин на телефоні.

Використовуйте вбудовані засоби блокування телефону для ускладнення доступу сторонніх осіб до ваших даних (пароль, графічний пароль, відбиток пальця).

  • Щоб активувати їх на платформі Android: Налаштування -» Безпека/Безпека пристрою -> Pin-код, або Відбиток пальця, або Фейсконтроль.

Використовуйте секретну папку Knox, якщо користуєтесь Samsung. До неї можна перенести деякі застосунки, фото та інший контент.

Установіть застосунок «Повітряна тривога». Встановіть застосунки TacticMedAid і «Перша допомога».

Завантажте контент із них для офлайн-доступу.

Не поширюйте інформації з неофіційних джерел, навіть від людей, яким довіряєте.

Для абонентів Київстар: отримуйте дані про місцезнаходження рідних або передавайте свої за допомогою застосунку StarFind. Також є веб-версія.

Збережіть на пристрої та у хмарі копії документів (свої та рідних): паспорта, свідоцтва про народження, ІПН. Зберігайте їх у секретних папках та альбомах.

Як це зробити на платформі Android:

  • Галерея -» Альбоми -» Натиснути та утримувати необхідний альбом -» У додатковому меню обрати «Приховати».

або

  • Галерея -» Альбоми -> Проведіть пальцем по екрану згори донизу -» Відкриється прихована папка, на яку встановіть пароль чи графічний ключ.

Також використовуйте застосунок Knox у смартфонах Samsung.

Як це зробити на платформі іOS:

  • Фотографії -» Виберіть світлину чи відео, що потрібно приховати -» Натисніть кнопку «більше» -> Сховати -» Підтвердити