Зламати систему захисту Держреєстру не вдалось, а ось стереотипи про Державне підприємство були поламані.

Державне підприємство «Інформаційно-ресурсний центр» вперше 6-7 вересня провело державний конкурс для фахівців з інформаційних технологій – хакатон «Держ-Хак 2014». Співорганізатор заходу - Федерація комп'ютерного спорту України, за підтримки Міністерства юстиції України.

Протягом двох днів учасники хакатону змагатись у створенні суспільно корисних сервісів, які можна застосовувати для поліпшення роботи з державними реєстрами юридичних та фізичних осіб підприємців. Вперше в Україні для змагання було надано доступ до прототипу державного реєстру. Особливий інтерес у учасників хакатону викликало завдання з перевірки інформаційної безпеки, в якому «хакери» цілком легально намагались зламати реєстр Міністерства юстиції України та Укрдержреєстр.

На відкритті заходу Міністр юстиції Павло Петренко зазначив, що метою заходу з боку держави було заохотити талановиту, перспективну молодь, яка має знання та досвід в ІТ-сфері, на створення нових цікавих та корисних для держави сервісів, протестувати систему безпеки, направити їх енергію в позитивне русло. Він зазначив, що проведення такого заходу це ініціатива перш за все суспільства, та громадськості, яка реалізувалась в такому форматі.

Ведучій хакатону, Голова Федерації комп’ютерного спорту України Гліб Малютін підкреслив що: «ідея проведення з’явилась в журналіському середовищі вже давно, але після розгортання неприхованої агресії на півдні та сході України її підхопили геймери, це українські хлопці та дівчата, які непогано воюють в «мережі», але ще не досягли призовного віку. Вони мають велике бажання допомогти Україні, захистити її, нехай поки що на кібер-фронті».

«Ми запросили розробників, якім дамо змогу реалізувати себе, проявити свої здібності і талант, та запропонувати суспільству своє бачення надання даних Державного реєстру. Сподіваємось на отримання нових, корисних і несподіваних рішень» - прокоментував проведення заходу виконавчий директор ДП «Інформаційно ресурсний центр» Максим Капустін.

На хакатоні було зареєстровано 96 учасників, які працювали над завданнями окремо або у командах. Доба таланту та креативу завершилась розробкою реальних проектів, які зацікавили фіхівців ІТ-галузі. Кращі роботи були відзначені подарунками і сертифікатами, кілька переможців отримали від ДП «Інформаційно-ресурсний центр» пропозиції співробітництва. А от зламати державний реєстр ніхто з учасників не зміг, але були знайдені деякі «слабкі місця» у системі інформаційної безпеки. Загалом за бізнес-напрямком було відзначено чотири команди переможців, найцікавішим виявився проект з використання даних ЕДР для заповнення інформації про користувача сервіса відправлення звіту. За напрямком соціальної корисності використання сервісів також відзначили чотири проекти, найбільш актуальним та підготовленим виявився проект запровадження електронної черги. Було відзначено і три розробки з систем безпеки.

Поки учасники намагались зламати систему та працювали над проектами, ІТ-фахівці з найбільш відомих компаній України на чолі з міністром юстиції Павлом Петренко обговорювали як зробити систему отримання даних більш прозорою. На думку експертів, відкритий доступ до Державних реєстрів допоможе зменшити корупцію і вдосконалить роботу з надання послуг.

«Поделюсь мнением как участник, который успел поучаствовать в круглом столе с министром юстиции Павлом Петренко! Хочу выразить ему свою благодарность! Могу сказать, что настолько расковывающей и доброжелательной атмосферы не встречал давно. Взяв чашку хорошего кофе, а не официального шампанского, которое было бы не совсем уместно в тяжелые для страны времена, можно было пообщаться с собеседником на трибуне Олимпийского, и неловкость официального общения улетучивалась моментально. Мероприятие удивило отсутствием некого яркого государственного уклона и позитивной аурой. А результат таков: люди в этой стране, в новой стране, которая только пытается обновится… люди на государственной службе могут делать действительно полезные вещи! Им нужно помогать, советовать, критиковать. Но только ради того, чтобы они делали это лучше и качественней! Думаю, Первый государственный хакатон "Держ-Хак 2014" удался.» Зернышкин Денис, руководитель направления корпоративных проектов iPay.ua

«Это мероприятие не просто хорошая возможность связать интересы государства и ИТ-сообщества, это также и возможность на деле проверить, как поменялось отношение власти к новым подходам в общении и работе. А ведь многие, и вправду, были приятно удивлены неформальностью, отсутствием «напыщенных» чиновников и гостеприимством со стороны организаторов. Свою роль сыграло и место проведения «Держ ХАК 2014» - НСК «Олимпийский». Испытываешь особые впечатления, глядя на поле, где проходили судьбоносные игры. В общем, энергетика события потрясающая и позитивная. Организаторам удалось направить креатив и «бунтарство» молодежи в конструктивное русло. Ведь, когда еще можно было попробовать взломать государственную информационную систему, и получить приз вместо повестки в суд». Ткаченко Дмитрий, коммерческий директор iPay.ua