Наприкінці минулого року в НАК «Нафтогаз України» реалізували проект модернізації системи корпоративного зв’язку. ІТ-спеціалістам вдалося поєднати уже звичну сьогодні ІР-телефонію з поки що доволі екзотичним відеозв’язком. Про деталі цього проекту розказує Анатолій Шевчук, заступник начальника Управління інформаційних ресурсів та технологій НАК «Нафтогаз України».

PCWееk/UE: Яка була мета проекту модернізації системи корпоративного зв’язку для НАК «Нафтогаз України»? Що ініціювало його реалізацію?

АНАТОЛІЙ ШЕВЧУК: Ще в 2004 р. в Національній акціонерній компанії «Нафтогаз України» було модернізовано систему цифрової телефонії на базі АТС Nortel Meridian. Того ж року ми використали в обмеженому варіанті рішення ІР-телефонії для даної АТС. В першу чергу застосовували її для організації телефонного зв’язку з нашими віддаленими підрозділами в місті Києві. Однак гарантійний термін використання АТС вже давно закінчився, а компанія Nortel не витримала фінансової кризи 2008 р. та продала права на всі рішення АТС Meridian компанії Avaya.

З того часу в нас з’явилася потреба в розширенні функціональності. Крім того, враховуючи останні події на ринку обладнання для телекомунікацій, ми хотіли диверсифікувати свої інвестиції. Тому вирішили поступово впроваджувати більш сучасні рішення. Насамперед, щоб забезпечити надійне функціонування зв’язку після закінчення гарантійних і постгарантійних зобов’язань від Nortel. По-друге, постало питання збільшення кількості робочих місць, з’явилися нові майданчики, необхідно було організувати телефонію в нашому підрозділі в місті Боярка — філії «Метрологічний центр».

Таким чином, виникла необхідність розробити комплексний проект, який би передбачав, з одного боку, використання існуючої телефонії на базі АТС Meridian, а з іншого, — розширив її можливості й додав сервіси комунікацій з віддаленими підрозділами. Серед таких додаткових сервісів ми вбачали, без сумніву, відео. Також дійшли висновку, що розширювати існуючу в компанії систему відеоконференцзв’язку для індивідуального використання недоцільно, а краще поєднати таке рішення з системою традиційної телефонії — тим самим істотно зменшити витрати на системи телекомунікацій та збільшити обсяг функціональності.

Ми довго аналізували, на якій платформі нам зупинитися. Справа в тому, що наші керівники та їхні секретарі використовують у повсякденній роботі так звані директорські пульти з прямими запрограмованими кнопками для швидких з’єднань, добре реалізовані в телефонних апаратах серії М39хх від Nortel. Було вирішено, що нам потрібні подібні рішення, але з додатковою функціональністю — відеотелефонією. Після аналізу ринку телефонного обладнання, з урахуванням існуючої інфраструктури мереж передачі даних компанії, побудованої на обладнанні та технологіях компанії Cisco, ми вирішили, що найбільш прийнятним є поєднання звичайної та відеотелефонії з підтримкою додаткових кнопкових приставок в IP-телефонах Cisco серії 99хх.

PCWееk/UE: Скажіть, будь ласка, скільки часу зайняв проект?

А.Ш.: Проект був майже повністю реалізований в минулому році. Оскільки у нас застосовується процедура тендерних закупівель шляхом відкритих торгів, це передбачає значні терміни від визначення технічного завдання до проведення закупівлі. Ми почали опрацьовувати технічні завдання і вимоги на закупівлю ще в серпні минулого року, але саму закупівлю змогли провести тільки в листопаді. Проект почався з моменту підписання договору в листопаді 2011 р. і протягом двох місяців фактично був реалізований. Пізніше ми виконали деякі додаткові налаштування, роботи повністю завершилися десь у лютому цього року.

PCWееk/UE: Яке саме обладнання Cisco було впроваджено?

А.Ш.: Ми використовували теле-фонні апарати Cisco CP-9951 для керівництва, обладнані вбудованими USB-відеокамерами. Для секретарів придбали телефонні апарати Cisco CP-7962G. І в першому, і в другому випадку ми застосовували додаткові телефоні приставки або модулі розширення з телефонними кнопками для швидкого набору: по 2 пульти на кожний телефонний апарат. Крім того, використовували телефонні апарати CP-6921 без пультів для кінцевих користувачів.


Архітектура рішення IP-телефонії з підтримкою відеотелефонії на двох вузлах НАК "Нафтогаз України"

Зазначу, що в компанії розгорнули два вузла: перший — у Києві, другий — у Боярці. Для першого вузла (центрального апарату) ми використовували кластерне з’єднання на базі серверних рішень від Cisco. Це спеціалізовані сервери серії Media Convergence Server 7800. Для віддаленого офісу впровадили один спеціалізований сервер фірми Cisco і резервні рішення на базі голосового шлюзу Cisco ISR 2951.

PCWееk/UE: Скільки всього було впроваджено точок?


А.Ш.: Сьогодні новим зв’язком користується близько ста абонентів, але в нашому філіалі в Боярці передбачається розширення ще на 50-60 абонентів. Крім того, плануємо підключення нових абонентів компанії безпосередньо в апараті управління (сьогодні використовується 65 точок).

PCWееk/UE: Які унікальні особливості цього проекту ви можете відзначити?

А.Ш.: За нашою інформацією аналогічного проекту в Україні ще не впроваджували, бо основними вимогами були повна інтеграція з існуючою системою телефонії на базі АТС Nortel Meridian з підтримкою існуючих в Meredian сервісів на базі протоколу QSIC та реалізація функціоналу «секретар — керівник». Також інтегровано окремі телефонні лінії від АТС різних операторів м. Києва. Їх підключили під окрему клавішу на телефонних апаратах Cisco CP-9951.

Оскільки в нас була розгорнута система радіотелефонного зв’язку на базі стандарту DECT, інтегрована в АТС Meridіan, ми поставили завдання максимально зручно інтегрувати її в Cisco. Для цього було використано функціонал Cisco Mobility. Функціональні властивості радіотелефонного зв’язку для кінцевих користувачів майже не змінилися, навпаки додалися додаткові від Cisco. Взагалі, у нас було дуже багато проблемних питань, які доводилось самостійно вирішувати.

PCWееk/UE: Отже, під час інтеграції обладнання двох вендорів — Nortel і Cisco — виникали різні проблеми. Як ви їх вирішували? Адже компанія Nortel вже не існує і не могла надати вам технічну підтримку.

А.Ш.: Без сумніву, основні проблеми лягли на плечі системного інтегратора — компанії «ЕС ЕНД ТІ УКРАЇНА». Професіоналізм і компетентність її працівників дозволили нам вирішити 90% проблем самостійно, без допомоги вендора. Крім того, в нас хороші партнерські відносини з компанією «Корпоративні телекомунікації», яка добре ознайомлена з технологіями АТС Nortel Meridian та виконувала необхідні налаштування на цій АТС в межах технічного супроводження.

PCWееk/UE: Чи є у вас тепер можливість проводити персональні відеоконференції?

А.Ш.: Ні, в цьому проекті ми не передбачали впровадження системи персональних відеоконференцій. Адже для такої функції потрібне додаткове обладнання. Крім того, у нас функціонує відеоконференцзв’язок на базі Polycom, щоправда рішення застаріле — воно впроваджене ще 2003 р. та підтримує обмежену кількість протоколів. З цієї причини ми не можемо його просто інтегрувати в систему відеотелефонії. До речі, маємо плани модернізації існуючої системи відеоконференцзв’язку з подальшою інтеграцією з системою відеотелефонії, що впроваджена в межах цього проекту. Ми також хочемо інтегрувати систему відеоконференцзв’язку з існуючою системою селекторного зв’язку, яка включає більш ніж півсотні об’єднаних студій по всій Україні.

PCWееk/UE: Тобто в майбутньому проекті ви будете використовувати старе обладнання Polycom?

А.Ш.: Так, адже наше завдання — збереження інвестицій.

PCWееk/UE: Що дав уже реалізований проект кінцевому користувачу?

А.Ш.: Ми переслідували дві мети. Перша — забезпечити надійність роботи системи, особливо для використання її топ-менеджментом компанії, та зберегти уже зроблені інвестиції в АТС Nortel Meridian. Друга — гарантувати мобільність та додаткову функціональність системи, а саме підтримку відеотехнологій. Адже вони сьогодні активно впроваджуються у світі і в Україні та надають можливість абоненту отримати так званий ефект присутності, що є дуже ефективним під час комунікацій.

Крім того, функціональність «секретар — керівник» забезпечує додаткові можливості контролю стану справ, зайнятості керівника, дає змогу оперативно опрацьовувати його дзвінки, використовувати корпоративні телефонні довідники, створені на базі Active Directory від Microsoft.