Компанія Qrator Labs зі штаб-квартирою в Чехії представила статистику DDoS-атак у світі за 1-й квартал поточного року. Згідно зі звітом вендора, у 1-му кв. 2024 р. кількість змішаних мультивекторних атак щодо попереднього періоду зросла майже вдвічі, досягнувши частки 23,22%, що насамперед пов'язано із збільшенням доступних зловмисникам потужностей. Досвідченим хакерам і хактивістам це дає можливість організовувати велику кількість атак у вигляді килимових бомбардувань. Захиститися від DDoS-атак такого характеру складніше, ніж від цілеспрямованої атаки, оскільки більшість постачальників рішень antiDDoS захищають окремі IP-адреси, а не інфраструктури та мережі. Таким чином, основна увага при виявленні та усуненні загроз приділяється окремим IP-адресам, але не мережам. Саме тому мультивекторні атаки на незахищені або частково захищені інфраструктури можуть сягати своєї мети (і цей показник може зростати).

У першому кварталі поточного року найбільша кількість атак припала на сегмент електронної комерції – 25,26% усіх атак. На другому місці опинився сегмент фінансових технологій – 22,63%. І на третьому – освітні технології – 13,16%.

Найтриваліша атака відбулася у сегменті інтернет-магазинів (електронна комерція). Інцидент тривав майже три тижні: з 1 по 20 лютого. Другу за тривалістю атаку було зафіксовано в сегменті онлайн-ставок (72 години). Закриває трійку лідерів атака у банківському сегменті, тривалість якої становила майже 6 год.

Що стосується інтенсивності атак за минулий період, то найбільш значущі показники були в сегментах онлайн-ставок, інтернет-магазинів та хостингових платформ - 881,8 Gbps, 686,6 Gbps та 270,5 Gbps відповідно.

Трійка лідерів країн — основних джерел шкідливого трафіку залишається незмінною вже кілька кварталів поспіль. РФ, як і раніше, очолила Топ-20: у першому кварталі тут було заблоковано 23,6% IP-адрес, що, однак, майже вдвічі менше за показник 4 кв. 2023 р., який становив 42,03% від загального числа. На другому та третьому місцях опинилися США та Китай — 12,27 та 7,32% блокувань відповідно.