Згідно з даними звіту Nikkei Asia, середня ціна за 1 умовний Тбайт ємності SSD майже зрівнялася з цим параметром для HDD. Причина того – поступове вдосконалення напівпровідникових технологій. В результаті зі споживчого сегмента практично зникли магнітні жорсткі диски ємністю менше 2 Тбайт, оскільки ціни на аналогічні SSD не дуже відрізняються, а от продуктивність значно вища.

Але для тривалого зберігання значних обсягів даних у сегментах SOHO/SMB, а особливо в корпоративному сегменті традиційні жорсткі диски продовжують залишатися найкращими носіями. Притому найбільше попит на HDD зростає з боку провайдерів хмарних послуг і тому попит значно перевершує пропозицію. За даними TrendForce, саме це перевище попиту над пропозицією призвело до зростання середньої ціна на магнітні жорсткі диски на 10-20% від рівня попереднього кварталу. Прогнозується, що у другому кварталі поточного року жорсткі диски подорожчають ще на 5-10%.

Втім, попит на SSD зростає також, а вкупі з подорожчанням NAND міскросхем це веде і до підвищення ціни на твердотільні напичувачі. Адже застонки для штучного інтелекту потребують саме швидкісних SSD сховищ. Загалом аналітики схиляються до думки, що у другому кварталі SSD подорожчають на 20-25% квартал до кварталу. Подібний тренд на подорожчання обох типів накопичувачів продолжиться і надалі, принаймні поки у більшості замовників буде зберігатися інтерес до хмарних і локальних ШІ-обчислень.