Повідомляється, що Росія почала активний процес заміни Вікіпедії альтернативною державною енциклопедією. Вона є клоном оригінальної російської Вікіпедії, але її зручно відредагували, щоб вилучити те, що може виставити російський уряд у поганому світлі. Редактори справжньої російської Вікіпедії раніше називали справжню Вікіпедію Ruwiki; нова Вікіпедія називається Ruviki, має в своїй URL-адресі "ruwiki" і скопіювала всі російськомовні статті Вікіпедії, суворо відредагувавши їх відповідно до російських законів. Нові статті виключають згадки про "іноземних агентів" - так російський уряд називає будь-яку фізичну чи юридичну особу, яка висловлює думку про уряд і підтримується фінансово чи іншим чином іноземною державою.

Wikimedia RU, російськомовний підрозділ некомерційної організації, яка керує Вікіпедією, був змушений закритись наприкінці 2023 року на тлі політичного тиску через війну в Україні. Володимир Медейко, колишній голова відділення, який зараз керує «Рувікі», в інтерв'ю «Новой газете Европи» в липні заявив, що, на його думку, Вікіпедія має проблеми з "надійністю та нейтральністю". Медейко вперше оголосив про проект копіювання і цензури 1,9 мільйона російськомовних статей Вікіпедії в червні. Метою, за його словами, було відредагувати їх таким чином, щоб інформація була "достовірною" як джерело для всіх російських користувачів. Незалежне видання Bumaga повідомило в серпні, що близько 110 статей про війну в Україні відсутні повністю, тоді як інші були серйозно відредаговані. Ruviki також виключає статті про повідомлення про тортури у в'язницях і скандали з представниками російської влади.

Графічний дизайнер Костянтин Коновалов підрахував кількість змінених символів між статтями Вікіпедії РУ і Рувікі на однакові теми і виявив, що в статтях про свободу слова було 205 000 змін, в статтях про права людини − 158 000, в статтях про політв'язнів − 96 000, а в статтях про цензуру в Росії − 71 000 змін. У дописі в Твітері (на X) він написав, що цензура була «прямо як з роману 1984 року». Примітно, що в статті Рувікі про роман «1984» Джорджа Орвелла повністю відсутня згадка про Міністерство правди, яке було головним пропагандистським органом роману, що займалося управлінням інформаційною політикою в країні.