Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман зустрівся з керівниками провідних українських ІТ-компаній для обговорення перспектив розвитку галузі та допомоги влади в цьому процесі.   Майданчиком для діалогу виступив офіс однієї з найбільших в країні ІТ-компаній – GlobalLogic. Участь в зустрічі також взяли Міністр Кабміну Олександр Саєнко, перший заступник Міністра фінансів Оксана Маркарова, Голова Державного агентства з питань електронного урядування Олександр Риженко.

Українська ІТ-галузь рік до року в середньому зростає на 20%. За даними PwC, тільки в 2017 році індустрія цифрових технологій принесла країні $3,6 млрд експортної виручки і посіла третє місце серед інших експортних галузей. За умови збереження умов ведення бізнесу для ІТ-компаній в Україні, при активній підтримці ініціатив сектору з боку органів влади, темпи розвитку галузі можуть суттєво зрости в перспективі кількох років. Тож відкритий діалог індустрії та представників уряду є вкрай актуальним.

«Те, що ІТ зростає – це позитивний сигнал наших конкурентних можливостей. Минулого року ви зросли на 20% і цього року план не менший – це також позитивний сигнал. Потрібні подальші кроки – по дерегуляції, підготовці кваліфікованих кадрів. Маємо вигравати конкурентну боротьбу», - сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

«Без жодних сумнівів, ІТ-індустрія сьогодні є потужним драйвером розвитку вітчизняної економіки та допомагає у формуванні позитивного іміджу України на міжнародній арені. На початок 2018 року в ІТ-індустрії нараховувалось 120 тис. розробників та інженерів і число залучених фахівців постійно зростає. Ми впевнені, що за умови активного діалогу з державою, галузь може значно прискорити темпи свого розвитку», - відзначив у свою чергу Олександр Кубраков, виконавчий директор Асоціації «ІТ України».

Учасники зустрічі відзначили, що наразі потрібно посилити співпрацю бізнесу та держави задля подолання бар’єрів розвитку ІТ- сектору. Мова, передусім, про стабільність умов для ІТ-бізнесу, спрощення умов ввезення обладнання для R&D, спрощення процедури оформлення ФОП для іноземців, розвиток кадрового капіталу в частині модернізації системи підготовки майбутніх фахівців в закладах державної освіти та залучення до роботи іноземних спеціалістів. Співрозмовники також дійшли згоди щодо розвитку мережі R&D-центрів при університетах і обговорили можливості удосконалення процедури отримання посвідки на проживання в Україні іноземцям.

Спільна робота бізнесу та держави у напрямку розвитку кадрового капіталу, наголосили учасники зустрічі, допоможе привести українську технічну освіту до вимог сучасного динамічного світу, налагодити обмін досвідом з іноземними колегами та зробити Україну більш привабливою в аспекті глобальної конкуренції за високоякісні кадри.

«Кваліфіковані фахівці – основа креативної економіки, невід’ємною частиною якої є індустрія інформаційних технологій. Об’єднання зусиль з боку гравців ринку, підтримка їх ініціатив державою, допоможе закласти основи для подальшого розвитку галузі та формування майбутньої України. Разом з тим, можливість вільно залучати іноземних спеціалістів пожвавить обміном досвідом, зробить Україну більш відкритою для іноземного бізнесу, збільшить надходження в держбюджет у вигляді податків та пришвидшить інтеграцію країни у глобалізований світ», - коментує Ігор Бєда, Президент Асоціації «ІТ України», керуючий директор GlobalLogic Україна.

Глава Уряду запевнив підприємців в тому, що Уряд в повному обсязі розуміє наскільки важливим є розвиток сучасних технологій для майбутнього процвітання держави і висловив готовність напрацьовувати потрібні рішення, які можуть бути ухвалені в найкоротші терміни. Перші напрацювання з означених в ході зустрічі питань Прем’єр очікує вже в середині травня.