Автоматизація та роботи трансформують робочі місця вже в найближчому майбутньому. Це приведе до значного скорочення робочих місць.

До останнього часу у автоматизації була погана репутація. У 2013 році професори Оксфордського університету Карл Фрей і Майкл Осборн проаналізували 702 професії і оголосили, що в результаті автоматизації в США може бути втрачено 69 млн. робочих місць, що еквівалентно 47% від загального обсягу робочої сили. У 2017 році телеканал CNBC повідомив, що 65% американців думає, що через автоматизацію ймовірно постраждають інші галузі, але на їх вид діяльності вона не вплине.

Всупереч похмурим прогнозам, які до того ж були явно помилкові (в 2018 році автоматизація в США  призведе до скорочення лише 9% робочих місць, однак нова «економіка автоматизації» одночасно спричинить створення 2% нових робочих місць), потреби в автоматизації стали як ніколи високі. Користувачі ІТ розраховують на появу швидких і персоналізованих засобів через інтенсивно оновлювані програми. Вони щогодини знаходяться при справі, і їм все зручніше взаємодіяти з машинами і ботами. Вони вірять, що їх персональні дані автоматичним чином зберігаються в надійному місці і завжди захищені, незалежно від того, як вони переміщаються по мережах.

Скоріш за все, потреби користувачів в автоматизації приведуть до того, що 2018 рік стане переломним. Хоча про вплив автоматизації на робочі місця будуть продовжувати недоговорювати, нинішнє століття покупця вимагає потужного прискорення революції. У 2018 автоматизація вже не буде тільки гарячою темою політичних виступів, а почне здійснювати реальний і відчутний вплив на наше повсякденне життя.

Forrester тільки що опублікувала свої прогнози по автоматизації на 2018 рік, в яких ми аналізуємо макро- і мікроекономічні ефекти автоматизації майбутнього року і дії, які необхідно вживати лідерам бізнесу. Отже прогноз наступний.

  • Негативна політична реакція ненадовго пригальмує автоматизацію, але потім втратить сили. У міру того, як люди будуть все більше контактувати з автоматизованими системами обслуговування клієнтів типу кіосків і роботів, в суспільстві будуть виникати коливання, а в ряді випадків і неприйняття змін. Однак підприємства і політичні організації переосмислюватимуть процедури управління змінами і переорієнтувати піар-кампанії в новому напрямку. Автоматизація в кінцевому рахунку переможе, тому що її суспільні та економічні переваги переважать політичний опір.
  • Роботизована автоматизація процесів (RPA) перетворить ринок праці. У міру того, як підприємства будуть звикати до автоматизації, RPA прийме на себе виконання рутинних завдань (процеси, що постійно повторюються) та механічної роботи. У 2018 цифрові RPA-трудівники (тобто боти) замінять і/або доповнять в США 311 тисяч офісних і адміністративних позицій і 260 тисяч робочих одиниць, пов'язаних з обслуговуванням продажів. Все це буде можливо завдяки вдосконаленню можливостей користувачів, клієнтів і покупців. У витратах на цифрову трансформацію все більшу частку буде займати автоматизація, і навколо неї будуть перебудовуватися операційні моделі.
  • Роботи будуть полегшувати навантаження на людину — якщо люди будуть адекватно переучуватися. Завдяки автоматизації фахівці з безпеки зможуть перейти від реагування до цілеспрямованих заходів, стандартні завдання щодо дотримання законодавчих норм перейдуть в руки програмних роботів, а фахівці з інфраструктури та операціями зможуть полегшити своє життя, використовуючи робочі навантаження, що визначаються програмно. Щоб впоратися з цими завданнями, всі фахівці повинні тісніше потоваришувати з кодом і розробками (лінгва-франка сучасної автоматизації). Ті, хто цим знехтує, ризикують автоматично залишитися без роботи.
  • У 2018 році автоматизація буде перманентно змінювати способи контактів компаній з клієнтами і покупцями. Хоча цьому процесу буде допомагати еволюція форм праці, організації, що працюють безпосередньо на клієнта, повинні забезпечити, щоб такий процес охопив усі взаємодії з клієнтами. Безпечне ігнорування автоматизації як трансформаційного фактора призведе до втрати конкурентних переваг.