У 2020 році чверть усієї світової економіки буде електронною. У 2005 році цей показник дорівнював 15%. Цифровізації економіки сприяють мобільні й хмарні технології, інтернет речей (IoT) та Big Data. Ці технології змінюють бізнес настільки, що безпосереднє володіння фізичними ресурсами стає непотрібним. Так, у нового сервісу таксі Uber – немає власного автопарку, а у сервісу оренди житла Airbnb немає своїх квартир. За цим принципом і будуються платформні економіки нового часу. Про це на зустрічі зі студентами розповів Майкл Коглер, генеральний директор Microsoft Multicountry в Центральній та Східній Європі. Захід відбувся в приміщенні Київського національного університету імені Т. Шевченка.

«Переваги хмарних рішень і мобільних додатків довели такі компанії і рішення, як Uber, Airbnb, Skype, які безпосередньо не володіють фізичними активами. Їх успішність побудована на розумному використанні сучасних технологій, зокрема – вмінні працювати з Big Data, – розповідає Майкл Коглер. – Сьогодні 85% виконавчих директорів розглядають інформаційні технології як ключовий ресурс для досягнення стратегічних цілей своїх компаній».

За словами Майкла, фізичний і віртуальний світи щільно перетинаються, а кордони між ними стираються. За даними дослідження Accenture, 82% опитаних керівників компаній упевнені, що ці технології стануть тим «клеєм», який об'єднає організації в цифровій економіці. Нова економіка на базі екосистеми споживачів, партнерів і розробників стане фундаментом нової технологічної революції.

«Сьогодні технології повністю визначають наш стиль життя. Так, в цьому році проникнення інтернету в Україні вже перевищило 60% і ця цифра продовжує стрімко зростати, – каже Володимир Бугров, проректор з науково-педагогічної роботи КНУ. – Ми раді, що змогли запросити до себе і поспілкуватися з паном Коглером. Це виняткова можливість з перших вуст почути про технологічні тренди від представника компанії, технології яких сьогодні стоять на авансцені інновацій. Саме такі компанії як Microsoft формують наше цифрове майбутнє».

В рамках візиту в Україну Майкл Коглер встиг поспілкуватися із Міністром освіти і науки України Лілією Гриневич та головою комітету інформатизації і зв'язку Олександром Данченко. З ними представник Microsoft поговорив про технологізації департаментів України і торкнувся теми майбутньої співпраці.